‘Het spoor van extase en walg’

Volgens de jury van de Herman de Coninckprijs, bestaande uit Uschi Cop, Mojdeh Feili, Kristien Hemmerechts, Sophie Kok en Wim Opbrouck, bestaat deze bundel uit de 44 beste gedichten uit de ingezonden bundels voor de prijs. De lezer krijgt 44 ‘opvallende’ gedichten van 44 hedendaagse dichters voorgeschoteld: een ‘fraaie staalkaart’ van wat de Nederlandse poëzie in 2022 te bieden had.

En die belofte wordt waargemaakt. De verzameling gedichten is zeker ‘divers’, want dat is nou eenmaal in de mode. Dat heeft niettemin tot een interessante bundel geleid. Er zijn gedichten opgenomen van belangrijke dichters zoals Ester Naomi Perquin, Ingmar Heytze, Joke van Leeuwen, Mustafa Stitou, Marieke Lucas Rijneveld en Jane Leusink, maar ook een vermoeiend gedicht als ‘Het was de herfst van het systeem’ van Frank Keizer is in de bundel opgenomen. Maar ook daar is een markt voor. Voor ieder wat wils, zullen we maar zeggen.

De bundel opent met het gedicht ‘De taal waarin gender en identiteit is gegrond beweegt en vervormt voortdurend’. Je moet er maar op komen. Dit gedicht is afkomstig uit Mythen en stoplichten, de debuutbundel van Alara Adilow, de winnares van de Herman de Coninckprijs 2023.

In sommige gevallen werd er alleen een fragment uit een gedicht in de bundel opgenomen, bijvoorbeeld in het geval van Aan tafels, de bundel van Joke van Leeuwen uit 2022, die uit één lang gedicht bestaat. De jury hoopt dat dit aanzet tot het lezen van de gehele bundel, in het geval van Aan tafels zeer aan te bevelen.

De bundel kan dienen als kennismaking met de hedendaagse poëzie, ook voor mensen die geregeld poëzie lezen, want vast niet alle poëzieliefhebbers hebben van al deze dichters iets gelezen. Het zou mooi zijn als deze bundel mensen op het spoor zet van Waar is het lam? (Mustafa Stitou), Kraanvogels (Jane Leusink), Ongevraagd advies (Ester Naomi Perquin) en Met wat geluk (Ingmar Heytze). En je weet ook wie je links kunt laten liggen.

Æde de Jong

Behoud de Begeerte – De 44 beste gedichten van de Herman de Coninckprijs 2023. PoëzieCentrum, Gent. 64 blz. € 5.