Beter goed gejat dan slecht bedacht, is het motto van de CPNB en hun propagandakanaal Hebban. Deze week kondigden ze aan dat het Regenboogboek van het jaar gaan kiezen, de exact zelfde titel die Tzum ook al geeft aan het beste Regenboogboek van het jaar.

Een korte voorgeschiedenis. In 2015 maakten we met vier man een top 100 van homoboeken. Een beetje op de bonnefooi waaruit vooral de voorkeuren van de samenstellers spraken, maar wel om te laten zien hoe rijk het aanbod was. Een jaar later deden we het beter door een lijst top 150 van lesbische boeken te maken en een top 250 van homoboeken, waarbij we gebruik maakten van schrijvers, boekhandelaren en recensenten. De lezers van Tzum mochten ook hun eigen top 25 inleveren. Het was de bedoeling dat we die elke 5 jaar zouden vernieuwen.
We maakten daarnaast een groslijst met de mooiste regenboogboeken aller tijden, de beste en mooiste LHBTQ+literatuur. Die lijst werken we op gezette tijden bij.

In 2018 begon Uitgeverij kleine Uil met de Regenboogreeks, met klassiekers uit de LHBTQ+literatuur.

In 2021 zou er een nieuwe toplijst komen waarbij we de term Regenboogboeken voor zouden gebruiken (niet meer een losse lijst voor homo’s en lesbiënnes om de grotere diversiteit aan te tonen), maar toen kwamen de CPNB en Hebban met hun leger aan goedbetaalde communicatiemedewerkers opeens met het idee van een Regenboog 100-verkiezing.

Bij Tzum hebben we in dat jaar gekozen om de groslijst aan te blijven vullen en het beste Regenboogboek van het jaar te kiezen. In 2021 werd dat Gloei van Edward van de Vendel en Floor de Goede. In 2022 kregen we een sponsor voor de prijs: BruutTAAL waardoor we de winnaar 1000 euro kunnen geven. Buitenleven van Nina Polak was de tweede winnaar.

Bij de CPNB/Hebban werd Confettiregen van Splinter Chabot gekozen tot het Regenboogboek aller tijden in 2021 en in 2022 werd Confettiregen opnieuw gekozen.

We hoorden dat men achter de schermen niet zo blij was met deze uitslag, want als in 2023 Confettiregen opnieuw op 1 zou staan dan had je voor eeuwig het Bohemian Rhapsody-syndroom ingebouwd in je verkiezing. En daarom kwam het leger aan communicatiemedewerkers bij de CPNB/Hebban tot de volgende briljante oplossing: we kiezen het Regenboogboek van het jaar!

Diepe zucht.

Je zou denken dat ze misschien konden overleggen. Misschien samenwerken zelfs, maar nee hoor. Geen mailtje, niks.

Het verschil met Regenboogboek van het jaar op Tzum is dat de CPNB/Hebban gekozen hebben voor het afgelopen kalenderjaar en Tzum kiest voor de periode tussen de twee verkiezingen in (grofweg van juli tot juli). Bij de CPNB/Hebban kun je ook kiezen voor vertaalde boeken. Tot slot is de verkiezing van de BruutTAAL Regenboogboek van het jaar een juryprijs, terwijl de verkiezing bij de CPNB een publieksprijs betreft, waardoor je als je wilt de uitslag goed kunt manipuleren (zoals bijvoorbeeld eerder gebeurde bij de NS Publieksprijs die zelfs werd stopgezet en ook bij de volstrekt ridicule verkiezingen voor de boeken van de Kinderjury waarbij vooral volwassenen stemmen). De schrijver met de beste pr-machine achter zich wint. De kans dat Splinter Chabot weer als winnaar uit de bus komt, is aanwezig, want vorig jaar verscheen zijn overal gekraakte roman als de Hemel genoeg ruimte heeft.