Op 1 september wordt de winnaar van de Hebban Debuutprijs bekendgemaakt. Je moet wel even goed zoeken om erachter te komen wat de winnaar wint, maar dat blijkt een bedrag van 2.500 euro te zijn. We kunnen geen groslijst vinden van aangemelde titels, maar uitgeverijen moeten wel instemmen met de volgende voorwaarden:

Per aangemelde titel betaalt de uitgeverij een bijdrage van € 190,- (excl. BTW, leden van de GAU ontvangen een korting van € 95,- op het aanmeldbedrag. Let op: dit geldt voor Nederlands GAU lidmaatschap). Per titel stelt de uitgeverij een digitale versie in epub en drie fysieke exemplaren van het boek beschikbaar. Tevens wordt per titel die een nominatie of prijs ontvangt t.z.t. de volgende bijdrage gevraagd:

Nominatie longlist: geen bijdrage
Nominatie shortlist: € 500* (excl. BTW) + 10 fysieke exemplaren van het boek
Winnaar Hebban Debuutprijs: € 2.000 (excl. BTW)

De procedure is als volgt:
* De longlist van de Hebban Debuutprijs bestaat uit 15 titels en die wordt bepaald door de redactie van Hebban; uit de groslijst van door uitgevers ingediende titels kiest zij de titels.
* Daarna kiezen honderd Hebbanlezers uit de longlist de vijf boeken voor de shortlist: de leden van de lezersjury krijgen per persoon vier willekeurig toegewezen boeken (digitaal) van de longlist ter beoordeling.
* Daarna gaat de vakjury aan de slag met de shortlist. De vakjury bestaat dit jaar uit: Anouk van der Zee (Hebban redacteur), Arno Koek (Boekhandel Blokker), Debbie van der Zande (Hebban redacteur), Ingrid Sibum (Van der Velde Boeken Groningen), Maarten Kooijman (sponsor Looplabb), Marieke Uiterwaal (Hebban recensent), Marjolein Hordijk (Bibliotheek Nijmegen), Martijn Lindeboom (Hebban redacteur), Mirjam Mulder (hoofdredacteur Boekenkrant) en Suzette Eikelenboom (Hebban redacteur).

Zij hebben de keuze uit de volgende boeken:
De beesten van Gijs Wilbrink (Thomas Rap)
De moeders van Mahipar van Forugh Karimi (Meridiaan Uitgevers)
De tijdontkenner van Ilse Ceulemans (Manteau)
Het wit tussen de regels van Barbara van der Kruk (Prometheus)
Land van echo’s van Mark H. Stokmans (Ambo|Anthos)

De prijs wordt uitgereikt op het Debutantenbal op 1 september in Sociëteit De Kring in Amsterdam.