De bundel Oerhert van Astrid Haerens was het beste debuut van het afgelopen jaar en verdient daarom de Poëziedebuutprijs 2023. Haerens wint een bedrag van € 1.500. Eerder was de bundel genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de C. Buddingh’-prijs.

Uit het juryrapport:

Haar debuutbundel ‘Oerhert’ (Atlas Contact) is zorgvuldig en bedachtzaam gecomponeerd, maar voelt nergens gezocht. Haerens speelt met de verhouding tussen tijd en ruimte en met de manier waarop het lichaam zich daartussen verhoudt. Dat doet ze op een manier die even urgent als authentiek is. Waar de ‘zij’ ook gaat, er is geen plek om te schuilen voor pijn en geweld. Met krachtige beelden schept Haerens een condens vlechtwerk van taal en weeft ze beschutting voor een gekwetst lichaam. Dit zijn voldragen verzen die aan de ribben plakken. Het is geweldig en het is de laureaat van de Poëziedebuutprijs 2023.

De andere genomineerden waren:
Laura Broekhuysen – Wij capabelen (Querido)
Emma Van Hooff – Placebomens (Atlas Contact).

Dit jaar bestond de jury uit: Cathérine De Kock (juryvoorzitter, journalist cultuur en media bij De Standaard), Lut Missine (hoogleraar Nederlandse Letterkunde) en Sylvie Marie (dichter).

Winnaar Poëziedebuutprijs 2023: Astrid Haerens – Oerhert from Paukeslag on Vimeo.