Zes debuten zijn nog in de race voor De Bronzen Uil, de prijs van Algemeen-Nederlands Verbond en het Willemsfonds voor het beste Nederlandstalige romandebuut.

De genomineerden voor De Bronzen Uil 2023 zijn:

Citroeninkt – Maral Noshad Sharifi (Prometheus)
Noshad Sharifi schetst met haar debuutroman op treffende wijze een pijnlijke waarheid: je kunt je land achterlaten, maar je trauma’s niet.

De beesten – Gijs Wilbrink (Thomas Rap)
Bijna een decennium na “Woesten” een Nederlandse opvolger, ook over een oorlog maar met motoren. Voortdurende perspectiefwissels, een handvol hoofdrolspelers, met ruige en expressieve karakters. Alles om in één ruk uit te lezen, en dagenlang nog te herkauwen.

De Randen – Angelo Tijssens (Borgerhoff & Lamberigts)
Een scherp en indringend liefdesverhaal in een uitgepuurde stijl. Tijssens plaatst in dit prachtig debuut pijn en hoop gracieus naast elkaar.

Peninsula – Lieven Stoefs (Pelckmans)
Een elegante roman in loepzuivere taal die vier generaties liefde en wanhoop behelst. Overrompelend mooi debuut van een beloftevol en ingenieus talent.

Tussen morgenzee en avondland – Ramy El-Dardiry (Querido)
Een caleidoscopische inkijk in de twijfel van een migrant die wil wortelen in Europa maar wiens geboorteplek Alexandrië hem niet zomaar loslaat.

Weerlicht – Jante Wortel (Das Mag)
Het talent van Jante Wortel spat van de bladzijden met aansprekende dialogen, originele beeldspraken, herinneringen en dagboekfragmenten, waarin zij laat zien hoe de eetstoornis van de ik-verteller de dynamiek van het gezinsleven overheerst.

De Bronzen Uil 2023 wordt uitgereikt in de Minardschouwburg te Gent op zaterdag 25 november ter gelegenheid van Het Betere Boek.