Vanmiddag heeft Lisa Weeda de Bronzen Uil gewonnen voor haar roman Aleksandra. De Bronzen Uil is de Nederlandstalige literaire debuutprijs van het ANV en Willemsfonds om debuterende auteurs uit de Lage Landen een breed platform te bieden. De prijs werd uitgereikt tijdens Het Betere Boek, het literair festival van Willemsfonds. Ze kreeg 10.000 euro. Goed voor 10 aggregaten voor Oekraïne, zei Weeda, die in haar dankwoord natuurlijk inging op de huidige toestand in Oekraïne.

De andere genomineerden waren:
821 mensen die er ook toe doen – Anna van der Kruis (Orlando)
• Brandingen – Paul Verrept (Koppernik)
• De gelijktijdigheid der dingen – Frouke Arns (De Arbeiderspers)
• Diepdiepblauw – Nikki Dekker (De Bezige Bij)
• Honingeter – Tülkin Erkan (Pelckmans)

Het publiek en de lezersjury’s van Antwerpen Leest, het Algemeen Nederlands Verbond, Brugge Leest, Gent Leest en Leuven Leest stemden voor de Lezersprijs op Frouke Arns’ De gelijktijdigheid der dingen (De Arbeiderspers). Arns ontving een kunstwerk t.w.v. 300 euro.

De jury bestond uit:
Jos Geysels (voorzitter), Yasmine Allas, Majida Bellal, Wim van Gelder, Anneleen Van Offel, Sylvain Peeters en Sofie Vandamme.

10/12/2022 Bronzen Uil from Kunstencentrum VIERNULVIER on Vimeo.