Gerwin van der Werf is het geworden, maar welke zes andere auteurs hebben het gered tot de laatste ronde, want de jury koos uiteindelijk uit zeven mogelijke geschenken. Sander Becker van Trouw ging op onderzoek uit en sprak met drie schrijvers die tot de laatste zeven behoorden: Mira Feticu, Wim Bax en Gaea Schoeters. Het net niet winnen zorgt wel voor enige frustratie. Feticu:

Toen haar novelle niet als winnaar uit de bus kwam, was Feticu aanvankelijk ‘pissig’. “Blijkbaar was mijn boek te gedurfd voor jullie”, dacht ze boos. Ze draaide bij toen ze een paar weken later een lovende brief kreeg van de jury: een eervolle vermelding als één van de zeven beste manuscripten.

Ook Bax had gemengde gevoelens al was hij blij met de lovende woorden van de jury:

Een paar dagen na deze complimenten sloeg bij Bax toch ineens de frustratie toe. “Ik was zó dichtbij geweest. Het had mijn doorbraak kunnen betekenen. Toen heb ik wel even met mijn kop tegen de muur gebonkt.”

Gaea Schoeters ‘is blij met de eervolle vermelding van de jury, vooral omdat de beoordeling anoniem was, dus enkel op kwaliteit.’

Na publicatie van het artikel achterhaalde Becker nog twee schrijvers die in de top zeven terechtkwamen: Marion Pauw en Ingrid de Vries. De zevende schrijver in dat kopgroepje is vooralsnog onbekend.

Inmiddels hebben enkele schrijvers al publiekelijk gemaakt dat ze iets hebben ingestuurd. Herman Brusselmans was één van de 149 kandidaten. In Trouw vertelt hij dat de onlangs uitgebrachte novelle De Promotie bedoeld was als Boekenweekgeschenk.

‘De Promotie werd inderdaad ingestuurd’, schrijft hij, ‘Uiteraard zonder resultaat. Waarom er geheimzinnig wordt gedaan? Geen flauw idee. Overigens lijkt de winnaar me een sul die niet kan schrijven.’

Lees het hele stuk hier.

UPDATE: de zevende schrijver die doordrong tot de laatste zeven was Ellen de Bruin, dat maakte ze op haar Instagrampagina bekend.