En weer grijpt Nederland naast de Nobelprijs voor de Literatuur. Zojuist is bekend gemaakt dat de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa dit jaar met de prestigieuze prijs naar huis gaat. Hij gold al jaren als een belangrijke kandidaat voor de Nobelprijs. Hij schreef onder andere De stad en de honden, Het groene huis, De oorlog van het einde van de wereld en Het feest van de Bok.

Het prijzengeld bedraagt tien miljoen Zweedse kronen – dat komt neer op ruim een miljoen euro. Achttien leden van de Nobel Academie kozen de uiteindelijke winnaar. Vorig jaar won de Duitse schrijfster Herta Müller. Ook experts wijzen ieder jaar verschillende favorieten aan, maar meestal komen de achttien leden met een eigenzinnige keuze op de proppen. Dit jaar niet.

In het wedcircuit werd afgelopen weken weer druk gespeculeerd. Eind september meldde De Papieren Man dat de bookmakers de Zweedse dichter Tomas Tranströmer als winnaar tipten. Andere schrijvers op de lijst waren onder meer Philip Roth, Margaret Atwood, Claudio Magris, Milan Kundera en Amos Oz. Ook een Nederlandse auteur behoorde volgens de bookmakers tot de kanshebbers: Cees Nooteboom. Zijn werk is erg populair in Frankrijk en Duitsland. Veel Nederlanders zien Harry Mulisch nog altijd als belangrijke kanshebber, maar ook dit jaar moesten zij weer constateren dat de prijs aan hem voorbijging.