Boeken worden weer sexy

‘Kijk, boeken blijven. Altijd. Juist als iedereen straks een iPad op zak heeft, zal het boek iets worden waarmee je je kunt onderscheiden.’ Het valt nog niet mee om het hoofd koel te houden als overal de doodsklokken voor het boek worden geluid. Toch lukt dat Michel de Vries, eigenaar van een antiquariaat in Groningen en voorzitter van de Bond voor handelaren in Oude Boeken (BOB), nog best goed. In een interview, te vinden in het laatste nummer van De Boekenwereld, toont hij zich strijdbaar. Hij ontkent niet dat antiquariaten het moeilijk hebben. Internet heeft ervoor gezorgd dat veel winkels moeten sluiten omdat klanten het zoeken in echte boekenkasten hebben ingeruild voor bieden op www.marktplaats.nl. Ook weten verzamelaars elkaar digitaal steeds beter te vinden, waarmee boekhandelaren hun kennisvoorsprong verliezen.

Desondanks ziet Michel de Vries nog genoeg mogelijkheden voor de branche. Op dit moment beschouwen veel mensen het als suffig en nuffig om boeken te verzamelen. Het stapeltje boeken dat zij bezitten wordt naar de logeerkamer verbannen. Dit kan volgens hem veranderen. Hij ziet het als een uitdaging om de liefde voor het oude boek bij meer mensen aan te wakkeren. Antiquaren kunnen daar actief een rol bij spelen, maar dan moeten ze wel veranderen. Het zijn volgens hem nu veel te veel Einzelgängers, waardoor ze passief wachten op wat gaat gebeuren. Michel de Vries ziet een veel sterkere samenwerking tussen antiquaren als de oplossing voor de huidige malaise. Hij wil daarom een ‘taskforce’ oprichten, die moet zorgen dat het niet bij incidentele plannetjes blijft. In het boeiende artikel wordt ook uitvoerig beschreven hoe Michel de Vries en zijn partner Alie Berger er zelf in slagen om de stroom bezoekers naar hun eigen winkel op gang te houden.

In deze aflevering van De Boekenwereld worden twee antiquaren liefdevol herdacht, die kortgeleden zijn overleden. Een ander in memoriam is gewijd aan een markante verzamelaar, geïllustreerd met enkele foto’s van zijn uitgebreide collectie. Dat de wereld van het oude boek ondertussen nog springlevend is, bewijst het overzicht van veilingen. Verder bevat het nummer een aantal solide artikelen over boekgeschiedenis, die zeer leesbaar zijn. Een vrijwel onbekende geschiedenis wordt naar voren gehaald in een stuk over de Nederlandse uitgever W. van Hoeve, die een tijdlang op de Indonesische markt actief is geweest. En wie boeken toch te saai vindt kan terecht bij een aantal mooi afgebeelde speelalfabetten, waarbij letters ingenieus zijn samengesteld uit menselijke figuren.

Doeke Sijens

De Boekenwereld. Jaargang 27, nummer 3, april 2011. Jaarabonnement € 39,95, losse nummers € 10,-.