In de Posthoornkerk in Amsterdam is zojuist bekendgemaakt wie de NS Publieksprijs 2012 heeft gewonnen: A.F.Th. van der Heijden met zijn requiemroman Tonio.

Van der Heijden kreeg van het publiek de meeste stemmen en versloeg daarmee Esther Verhoef (Tegenlicht), Simone van der Vlugt (In mijn dromen), Suzanne Vermeer (Noorderlicht) en Paulien Cornelisse (En dan nog iets).

De schrijver ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een NS Altijd Vrij abonnement 1e klas. Zijn vrouw Mirjam Rotenstreich nam de prijs in ontvangst. Ook krijgt Tonio de eretitel ‘Boek van het Jaar’ mee.

Eerder vanavond werd bekend dat Mart Smeets zijn boek De Lance factor terugtrok uit de strijd, afgelopen week ontstond er veel commotie over het dopingschandaal rond wielrenner Lance Armstrong.

Dit jaar werd de prijs voor de tweede keer op een avond uitgereikt, nadat de genomineerden met elkaar hebben gedineerd. Lezers konden tot 20:30 uur stemmen op hun favoriete boek.

Vorig jaar won, evenals het jaar daar voor, een thriller de publieksprijs. Esther Verhoef sleepte toen de prijs in de wacht met haar thriller Déjà vu.