In Harlingen staat al heel lang een beeld van Anton Wachter, maar de schepper van dit personage, Simon Vestdijk, had nog geen beeld in de plaats waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Daar komt nu verandering in. Op 2 maart wordt in Doorn een beeld van Vestdijk onthuld, schrijft Boekendingen. In 1996 begon men al met inzamelen van geld voor het beeld gemaakt door Jaap te Kiefte. In die tijdspanne zou Vestdijk al een romannetje of 15 geschreven hebben.

Op de site van de Vestdijkkring staan foto’s van het beeld in wording. Je ziet Vestdijk achter zijn schrijftafel. Vestdijk ziet eruit als een kaal ei waarop een bril is geplakt. Hij zit wat ongemakkelijk. In zijn rechterhand houdt hij een vulpen. Het valt niet mee om een spannend beeld van een schrijver te maken. Bovendien associeer is Vestdijk, met sigaret in de mond, meer met zijn beroemde Remington waar de letter t aan ontbrak. Als ik Vestdijk met een vulpen zie, dan is dat om t’s op de ontbrekende plekken in het manuscript te plaatsen.

(foto via Wikipedia)