Het radioprogramma Pavlov (radio- en televisieprogramma’s over menselijk gedrag) zond afgelopen weekend een ‘Zomergesprek‘ uit met Hanna Bervoets. De schrijfster vertelde over haar generatie, dat ze geen etentjes geeft, groepsgedrag, haar vrienden, Facebook, ‘Expeditie Robinson’, ‘Game of Thrones’ en ‘Wie is de Mol’. Bervoets heeft Media & Cultuur gestudeerd en is erg geïnteresseerd in groepsdynamica. In haar columns reflecteert ze op dit onderwerp en ze probeert daarbij vaak haar eigen gedrag te verklaren. Ze wordt hierdoor regelmatig heel moe van zichzelf. Daarom is het prettig om ook romans te schrijven: dan kan ze zich storten op fictieve personages in plaats van op haar eigen leven.

Het gesprek gaat voor een groot deel over de rol van televisieseries zoals ‘Boer zoekt Vrouw’. De interviewster: ‘Dat we door het kijken naar zo’n serie heel erg leren over hoe je, in de situatie dat je iemand misschien leuk gaat vinden, hoe je daarmee omgaat. Dus, eigenlijk dankzij ‘Boer zoekt Vrouw’ denken nu heel veel mensen van nou, als ik een afspraakje heb met iemand dan maak ik een zelfgebakken appeltaart. Weet je wel? Dus dat is dan iets wat we leren van televisie.’ Daar is Bervoets het niet helemaal mee eens, want je neemt geen gedrag over van de televisie, je spiegelt je eraan: ‘Dus als ik zie dat iemand een appeltaart meeneemt, dan denk ik goh, nou, dat doe ik nou nooit.’

Over haar laatste boek Alles wat er was wordt ook even gesproken. Althans, over de recensies ervan, die bijna allemaal lovend waren (ook Tzum.info was positief), alleen niet die in Vrij Nederland. ‘Iedereen vond dat raar.’ De roman, waarin een personage met zeven anderen vast komt te zitten in een schoolgebouw (een goed onderwerp voor een programma dat gaat over menselijk gedrag), is in het interview verder nauwelijks behandeld. Eigenlijk is dat ook een soort van, nou, raar: een schrijfster die bijna alleen maar over televisie praat op de radio. Een leuk onderwerp om je aan te spiegelen.