Overal in het land zie je initiatieven van boekverkopers en soms boekkopers om de voormalige Polare-winkels over te nemen. Hun enthousiasme en voorliefde voor goede boekwinkels is te prijzen. Ik geloof ook dat grote winkels kunnen overleven door mensen die weten waar ze het over hebben. Sinds vanmiddag is er ook een bedrijf dat Scheltema heeft overgenomen: Novamedia, die eerder ECI overnam, die eerder ook Nieuw Amsterdam overnam die onlangs de Wereldbibliotheek inlijfde.

Jeroen Stumpel van boekhandel Stumpel heeft het nakijken. Hij had met een crowdfundingactie al bijna een halve ton binnengehaald.

Grote man achter Novamedia is Boudewijn Poelmann die dankzij de Postcodeloterij (ook in Zweden en Groot-Brittanië) schathemeltjerijk is geworden. Novamedia, dat is de wereld van holdings met belangen die aan alle kanten behartigd moeten worden. Je kunt op voorhand wel nagaan dat de uitgeverijen uit de eigen holding bevoordeeld worden in de winkel, dat ECI de internetvariant van Scheltema gaat worden, dat er Postcodeloterij-dealtjes worden gemaakt, partner Endemol zal vast ook wel iets kunnen ritselen en dat is allemaal hun goed recht, maar ik verwacht van een boekhandel een eigen smoel. Boekhandelaren die met kennis van zaken een keuze maken uit het aanbod in plaats van managers die van bovenaf de winkel gaan besturen. Dat laatste zal ongetwijfeld bij de nieuwe Scheltema gaan gebeuren. Daar is Selexyz failliet mee gegaan, met die bedrijfsvisie is Polare op de fles gegaan en diezelfde weg zal Scheltema ook gaan. Novamedia heeft echter geld genoeg om het erg lang uit te houden. Ik hoop dat de klanten en echte boekverkopers uiteindelijk zullen overwinnen.

Beveelt deze artikelen op De Contrabas aan voor het netwerk achter Novamedia.