Sommige zaken zijn te voorspellen. Tzum.info berichtte eerder al over de bedroevende staat van het boekenfestival Manuscripta. ‘Manuscripta is ten dode opgeschreven,’ schreven we. Zojuist werd bekendgemaakt dat het festival, dat al jaren geldt als de opening van het boekenseizoen, opnieuw op de schop gaat.

Vorig jaar werd de opzet van het boekenfestival ook al veranderd, omdat de bezoekersaantallen fors terugliepen (ook al bleef CPNB-directeur Eppo van Nispen dat bericht tegenspreken) en verschillende uitgeverijen afhaakten. De CPNB besloot om met de Uitmarkt te gaan samenwerken; de programmering vond plaats in de open lucht, in een kleine tent en een grotere festivaltent.

De redactie van Tzum.info bezoekt sinds jaar en dag het festival en keerde de afgelopen keren steeds depressiever huiswaarts. ‘Vanuit de inhoud wordt niet meer gedacht. De crisis in het boekenvak kon niet beter geïllustreerd worden dan met deze Manuscripta,’ schreven we.

De CPNB gaat Manuscripta toch weer reanimeren; het lijkt op een laatste wanhoopsdaad. In het persbericht dat zojuist verstuurd is, staat:

Het boekenfestival Manuscripta, traditioneel de opening van het boekenseizoen begin september, wordt een reizend festival. Vond Manuscripta de afgelopen jaren in Amsterdam plaats, de komende jaren zal het boekenseizoen telkens in een andere stad openen.

De organisatie laat weten dat Manuscripta dit jaar neerstrijkt in Utrecht, tijdens het Uitfeest, op zondag 7 september. Het is festival wordt niet meer op twee dagen gehouden, maar nog maar op één dag. Op de podia in en rondom het Stadhuis van Utrecht treden diverse auteurs op die hun nieuwe boeken zullen presenteren.