Vanavond wordt in Nieuwsuur bekendgemaakt welke schrijver de Libris Literatuur Prijs 2014 ontvangt. De camera schakelt live over naar juryvoorzitter Paul Witteman in het Amstel Hotel in Amsterdam. Tzum.info besprak afgelopen maanden (bijna) alle genomineerden voor de prestigieuze literatuurprijs. Wie maken er vanavond kans?

STEFAN HERTMANS – OORLOG EN TERPENTIJN

De grootvader van Stefan Hertmans heeft vlak voor zijn dood een aantal schriftjes vol met aantekeningen gegeven aan zijn kleinzoon. Hertmans heeft die schriftjes jarenlang niet in durven kijken. Honderd jaar nadat de Eerste Wereldoorlog begon, heeft hij het toch aangedurfd. In Oorlog en terpentijn zette hij het leven van zijn opa op papier. Tzum.info schreef:

Wanneer je eenmaal aan de stijl gewend bent en grip hebt gekregen op de structuur van Oorlog en terpentijn dan is het allereerst genieten geblazen van de prachtige taal, vol van woorden die al in de vergetelheid zijn geraakt.

TOM LANOYE – GELUKKIGE SLAVEN

een zwarte komedie, fictief tot en met, waarin twee hoofdpersonen spelen die allebei Tony Hanssen heten. Een van die twee Tony Hanssens kennen we nog uit de eerste roman van Tom Lanoye, Alles moet weg. De andere Tony Hanssen vinden we terug in het Zuid-Afrikaanse Mpumalanga waar hij een neushoorn wil neerknallen om goed geld te verdienen aan de hoorn. Tzum.info schreef:

Gelukkige slaven [is] een echte Lanoye geworden: humoristisch, maatschappelijk betrokken, in taal excellerend. Die monoliet in het oeuvre blijft onaangetast, maar wat een oeuvre zo onderhand.

MARENTE DE MOOR – ROUNDHAY, TUINSCÈNE

Roundhay, tuinscène verwijst naar het allereerste, ultrakorte filmpje dat ooit gemaakt is door Louis Le Prince in 1888. In 1890 verdwijnt hij spoorloos. Onder de naam Valéry Barre komt hij voor in de roman van De Moor. Volgens haar heeft Barre de vlucht genomen omdat hij lijdt onder beangstigende toekomstvisioenen. Tzum.info schreef:

De Moor maakt er uiteindelijk een krachtig motief van: mensen ontmoeten elkaar niet, berichten komen niet aan, boodschappen worden niet begrepen. Het lijkt een voorafschaduwing te zijn voor de angstdroom van Barre: de eeuw die begon met elektriciteit, film en telefonie zal eindigen in een wereld waarin elke communicatie gesmoord zal worden.

JEROEN THEUNISSEN – DE OMWEGEN

De omwegen vertelt het verhaal van de drieling Johan, Jonas en Joris Goetgeluck (de drie Jo’s) en hun aanverwanten, die allen op eigenzinnige wijze een bestemming aan hun leven proberen te geven. Tzum.info schreef:

De overdaad aan plotlijnen en de beperkte uitwerking ervan maken De omwegen inderdaad vrijblijvend, maar die vrijblijvendheid is gegrond; de afstandelijke toon geeft immers net de twijfel en het onbestemde verlangen van de drieling weer. De omwegen bestaat dus, net zoals de identiteit van de Jo’s, uit meerdere lagen en biedt, naast humor, vooral onzekerheid als uitkomst. Een terechte opmerking daarbij is dat dit, o ironie, helemaal niet erg is.

ILJA LEONARD PFEIJFFER – LA SUPERBA

Zoals gebruikelijk bij Pfeijffer heeft hij er geen gewone roman van gemaakt. Het boek is een kruising geworden van zo’n beetje alle genres die je kunt bedenken: autobiografische overpeinzingen, onderhoudende columns, erotische fantasieën, historische passages, geëngageerde relazen en groteske verhalen. Tzum.info schreef:

In het begin denk je nog dat al die verhaaldelen los van elkaar staan, zoals een stad een verzameling losstaande vertellingen is van willekeurig bij elkaar horende mensen, maar Pfeijffer weet op het einde van La Superba die delen weer aan elkaar te knopen. Zelfs het op straat gevonden been krijgt een functie in deze indrukwekkende roman waar in de Nederlandse literatuur geen gelijke van te vinden is.

ROBBERT WELAGEN – HET VERDWIJNEN VAN ROBBERT

In de roman besluit de 25-jarige schrijver Robbert Welagen na het verschijnen van zijn debuutnovelle Lipari halsoverkop te vertrekken. Hij stopt met schrijven, gooit zijn spullen weg en verdwijnt in stilte. Tzum.info heeft de roman nog niet besproken.