Ooit begonnen we de rubriek ‘Feestje van de week’ in de Volkskrant te volgen toen het nog Boek & Bier heette en in de literatuurbijlage stond. Waarschijnlijk bedacht als leuk ideetje (‘Waarom doen we niks met al die literaire feestjes’). Haro Kraak, journalist in spé met een vlotte pen, maar met een gebrek aan literaire kennis moest één keer per week zijn computerscherm verlaten en naar een literair feestje gaan. Veel verder dan Amsterdam kwam hij meestal niet. Legendarisch werden zijn woorden bij een literair feest over: ‘redelijk obscure line-up. Of weet u wel wie Tsead Bruinja, Saskia Stehouwer, Hannah van Binsbergen, Daniel Vorthuys en Krijn Peter Hesselink zijn?’

De boekenbijlage werd een bric-à-brac-bijlage en de feestjes waren niet meer uitsluitend literair van aard. Andere jonge journalisten mochten het rubriekje vullen. Voor ons bleef het interessant of de rubriek, in een bijlage genoemd naar een ontdekkingsreiziger, buiten de Randstad zou komen, sterker nog, buiten Amsterdam zou komen. In april bereikten ze voor het eerst de provincie Groningen. Deze week hoorde ik uit betrouwbare bron dat het ontbreken van de rubriek vorige week niet eenmalig was. De vrije zaterdagochtend zal nooit meer hetzelfde zijn.

Het verre Zeeland werd nooit gehaald.