De tweede week waarin de Lezeres des Vaderlands de boekenbijlagen turft op boeken van schrijfsters en vrouwen die boeken recenseren. In deze vrij masculiene week voor Tzum past geen leedvermaak; we zijn blij de Lezeres des Vaderlands zich beperkt tot de gedrukte media. Het Parool wint deze week de Loden Leesbril door geen enkele vrouw te bespreken: ‘Een hoofdstedelijke krant met een provinciaalse mentaliteit.’ De Lezeres des Vaderlands breekt deze week één pootje van de leesbril af voor de Vlaamse kranten en één pootje voor de Volkskrant.

Lees het hele telwerk hier.

Even gekeken in de bijlage van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Twee stukken van de vier geschreven door een vrouw, waarvan één over een vrouw. Van de vijf korte signalementen gaat er één over Ester Naomi Perquin. Provinciale kranten met een hoofdstedelijke mentaliteit dus (al moet gezegd worden dat de twee stukken van een vrouw de recensies van Dieuwertje Mertens zijn, afkomstig van Het Parool; met die krant hebben de noordelijke dagbladen een samenwerkingsovereenkomst).

Nog even Tzummen dan: Als we vanaf zondag rekenen: Drie recensies van mannen over een vrouw (Andreas Burnier, Amy Bloom en een stuk uit het archief over Beatrijs Ritsema). Eén recensie van een vrouw over Julian Barnes. In totaal verschenen er acht recensies.

Of er verandering komt ligt voor een deel ook aan de vrouwen.