De ECI Literatuurprijs beleeft dit jaar een wat ongelukkige editie. Jurylid Joost de Vries (vervanger van Wim Brands) koos voor de shortlist een boek van Marja Pruis, de collega die door de week recht tegenover hem zit en die bovendien haar roman aan hem had opgedragen. Het leverde de prijs enige imagoschade op. Bijkomend probleem was dat een van de juryleden Daniëlle Serdijn was die als literair criticus al jaren niet serieus meer werd genomen omdat ze boeken niet las, half las of foutief interpreteerde. In september werd duidelijk dat zelfs de Volkskrant liever Maxim Hartman had dan Daniëlle Serdijn. Ze was voor de zomervakantie al ontslagen.

Op de site van de ECI Literatuurprijs bleef haar biografie tot deze week er als volgt uit zien:
serdijn-eci

Deze week veranderde dat in deze minimalistische tekst:
serdijn-eci02

Is het echter niet merkwaardig dat een jurylid geen beroepslezer is, vroegen we aan Jeroen Kans, secretaris van de ECI Literatuurprijs. Kans:

De vakjury bestaat uit ervaren lezers. Het criterium “beroepslezer” kennen we niet, noch de verplichting voor een jurylid om verbonden te zijn aan een krant of tijdschrift.

De winnaar van de ECI Literatuurprijs wordt komende donderdag bekendgemaakt.