Volgens welingelichte kringen wordt Daniëlle Serdijn binnenkort een van de vaste recensenten van de boekenrubriek in de Nieuwsshow. Serdijn, die al bijna een jaar geen recensies meer publiceert werd vorig jaar ontslagen bij de Volkskrant, of zoals boekenchef Wilma de Rek het destijds eufemistisch formuleerde: ‘het is goed op gezette tijden ruimte te maken voor nieuwe stemmen.’

Daniëlle Serdijn heeft een carrière achter zich vol pijnlijke missers, waaruit in ieder geval bleek dat ze de boeken half of geheel niet las. Zo schreef ze een recensie over Juni van Gerbrand Bakker waaruit bleek dat ze het boek niet gelezen had, schreef ze voor Opzij boekaankondigingen met oordelen over boeken die nog niet verschenen, ja zelfs niet geschreven waren, schreef ze een recensie over een zkv-bundel van A.L. Snijders die door de auteur zelf in een ironische zkv werd gekraakt en bleek ze de laatste roman van Arthur Japin wel op een geheel eigen wijze te hebben geïnterpreteerd.

De Nieuwsshow (vroeger de Tros Nieuwsshow) heeft een rijke historie aan besprekers. Oud-uitgever Martin Ros liet jarenlang een niet te stoppen woorddiarree los op de luisteraars, totdat bleek dat ook hij boeken niet of nauwelijks las. Ros werd vervangen door een drietal recensenten, waarbij Arie Storm het aan de stok kreeg met presentatrice Mieke van der Weij. Op het ogenblik wisselen Vrij Nederland-recensent Jeroen Vullings – die net op tijd een extra schnabbel vond toen zijn weekblad een maandblad dreigde te worden -, Ingrid Hoogervorst, oud-recensente van De Telegraaf en schrijfster en Onno Blom, oud-recensent, oud-kroonprinsuitgever en biograaf elkaar af. Onno Blom moet nu eindelijk zijn biografie over Jan Wolkers afmaken. De biografie stond gepland voor het najaar.

Waarom de Nieuwsshow koos voor Daniëlle Serdijn is onduidelijk. De redactie gaf vandaag geen reactie op vragen van Tzum.