Hanna Bervoets, Jan van Mersbergen en Lize Spit hebben het gebracht tot de shortlist van de Boekhandelsprijs 2017. Hun boeken, respectievelijk IvanovDe ruiter en Het smelt, werden volgens het principe ‘meeste stemmen gelden’ geselecteerd door boekhandelaren uit het hele land. Op 9 maart wordt in Hotel New York in Rotterdam bekendgemaakt welke titel heeft gewonnen. Medewerkers van 220 boekhandels hebben hun stem uitgebracht.

De Nederlandse Boekhandelsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk. Zo wil de boekhandel extra aandacht creëren voor literaire parels die volgens haar onderbelicht zijn gebleven.

De prijs is het Nederlandse equivalent van in het buitenland al langer bestaande prestigieuze boekhandelsprijzen. Alle in een jaar oorspronkelijk in het Nederlands verschenen literaire werken komen in aanmerking. De Nederlandse Boekhandelsprijs werd in 2015 voor het eerst uitgereikt aan Jaap Robben voor Birk. Vorig jaar kreeg Alex Boogers de prijs voor Alleen met de goden.

Hanna Bervoets en Lize Spit staan ook op de longlist van de Libris Literatuurprijs 2017 die op 8 mei wordt uitgereikt. Bervoets werd in de eerste week van januari al bekroond met de Kellendonkprijs en de BNG Bank Literatuurprijs, Spit won de Bronzen Uil en de NRC Boekenwedstrijd. Jan van Mersbergen won de BNG Literatuurprijs in 2011.

Aan de Boekhandelsprijs is geen geldbedrag verbonden. Het winnende boek wordt onderwerp van een advertentiecampagne. Ook komt er een speciale editie uit die niet online, maar alleen in de boekhandel verkrijgbaar is.