Het cadeau van De Wereld Draait Door voor literatuurminnend Nederland is elk jaar de wederopstanding van Hier is… Adriaan van Dis. De interviewer ontving gisteren Jaap Robben, Paul Beatty en Hilary Mantel. Het programma trok gisteren 988.000 kijkers (vorig jaar waren dat er 11.000 meer, in 2015 keken exact evenveel mensen naar het programma).

Als je het negatief bekijkt dan kun je zeggen dat De Wereld Draait Door met deze uitzending een offer brengt, want het verliest een paar honderdduizend kijkers als Van Dis er is. Als je het positief bekijkt dan kun je stellen dat er geen enkel literair programma is dat zoveel kijkers trekt.

Zelfs als van literatuur amusement gemaakt wordt, zoals bij De pennen zijn geslepen van ‘het uiteindelijke boek interesseert ons geen reet’ Paul Sebes en Willem Bisseling, dan is het lastig om kijkers te trekken. Sebes en Bisseling hadden regelmatig moeite om op prime time 100.000 kijkers bijeen te harken. De documentairereeksen van Ilja Leonard Pfeijffer en Dimitri Verhulst trekken zo tussen de 200.000 en 300.000 kijkers.