Afgelopen maandag schreef criticus Jeroen Vullings (Vrij Nederland) een kritisch stuk over het DWDD-boekenpanel. Hij riep boekhandelaren op om niet het boekenpanel te volgen, maar om zelf met een betere, eigenzinnige keuze te komen. ‘Mijn gedroomde boekhandelaar zou een tafel inrichten met een bordje: “Beter dan de keuze van DWDD,”’ aldus Vullings.

Vandaag reageert Daan van der Valk van H. de Vries Boeken uit Haarlem op het stuk van Vullings via een open brief op zijn Facebook-pagina. Hij nodigt Vullings uit om naar zijn boekhandel te komen, om met eigen ogen te zien hoe zij de juiste boeken aan de man brengen bij hun klanten.

Beste Jeroen Vullings,

Graag nodig ik je uit om de nieuwe tafel bij de kassa te bekijken met alle titels van het DWDD-boekenpanel. Een aantal (oud)-leden van het panel ken ik goed. Naast hun drukke baan lezen ze per maand een groot aantal boeken en dat zijn zeker niet de meest populaire. Ze zijn 100% onafhankelijk en weten hun keuze tot het laatste moment geheim te houden voor een publiek van meer dan 1 miljoen mensen. De klanten in onze boekhandel vragen de volgende dag massaal naar deze titels. Is het dan niet gek om die klanten van dienst te zijn?

Genoeg hierover. Ik neem je mee naar onze literatuurafdeling die gerund wordt door Bertram. Bertram is ook auteur bij Atlas Contact, zijn laatste boek Engels voor leugens kreeg in drie kranten (NRC Handelsblad, De Standaard en Het Parool) vier sterren. We lopen door langs de entree aan de Gedempte Oude Gracht. Ik laat je met trots onze top-10 tafel zien, met onze tien bestverkochte boeken van deze week. Wat je meteen zal opvallen is het verschil met de landelijke top tien: wij zijn meer dan goed in staat om van ‘onbekende’ boeken plaatselijke bestsellers te maken.

We gaan een paar trappen op naar boven, waar eigenaar-directeur Karin de Vries achter haar bureau zit. Karin is de derde generatie van de familie. Ze vertelt je dat De Vries meer is dan alleen een boekhandel in Haarlem: op haar initiatief heeft ze twee zelfstandige onafhankelijke boekhandels in Leiden en Den Haag overgenomen genaamd Van Stockum, boekhandels met een nog veel langere geschiedenis dan De Vries. Nu we toch boven zijn gaan we even luchten op het hoogste terras. Je krijgt dan een goed overzicht van deze complexe boekhandel, je ziet vijf historische panden die tezamen een intieme grote boekhandel vormen met meer dan 30.000 verschillende titels op voorraad. Kom daar maar nog eens om in deze tijd.

We lopen weer alle trappen af naar beneden. We warmen ons even bij de open haard die nog steeds wordt gestookt met echte kolen. Collega Johan heeft ze vanochtend nog met een kolenkit uit de kelder geschept. We lopen door naar de kookboekenafdeling, waar Sabien aan het speuren is naar kookboeken waar ze een diner in de boekhandel mee kan organiseren. Zeg nu zelf, wat is er leuker dan te eten in de boekhandel! Ze moet je het verhaal vertellen over een van de eerste diners, een debutanten-diner. Vier debutanten kwamen tezamen met 50 klanten een viergangendiner eten tussen de boeken. De debutanten wisselde per gang van tafel zodat je op intieme wijze kennis kon maken met beginnende auteurs.

Op naar de kinderboeken afdeling De Leesbende van De Vries, een volwaardige kinderboekhandel gerund door Jessy. Een van haar specialiteiten is Young Adult. Op haar verzoek hebben we onlangs de voorraad verdubbeld en een betere plek in de boekhandel gegeven. Ze vertelt hoe ze er met haar enthousiasme in slaagt veel jongeren de boekhandel in te lokken.

Tot slot eindigen we op de kunstafdeling waar ook de rijke kast poëzie staat. Een kast die commercieel gezien geen recht van bestaan heeft maar waar we trots op zijn. Aan de muur op deze afdeling is het portret van Herman de Vries gebeiteld in steen. In de Tweede Wereldoorlog verspreidde hij het illegale blad Vrij Nederland, het tijdschrift waarin jij onlangs een artikel hebt geschreven over DWDD en het bezoek aan onze boekhandel. Herman is verraden in de Tweede Wereldoorlog. Hij werd op 13 december 1943 gearresteerd en zat eerst in Vugt, op 15 april 1945 overleed hij in Dachau, met dit portret eren we Herman.

We nemen afscheid en lopen naar de uitgang. Jeltje de Vries, de jongste dochter van onze directeur, komt net binnen, ik stel haar aan je voor. Jeltje is al een aantal jaren bij ons werkzaam, de nieuwste generatie De Vries, ze wordt klaargestoomd om het stokje van haar moeder over te nemen. Weet je wat nu zo mooi is van zo’n familiebedrijf Jeroen? Elke nieuwe generatie zorgt weer dat de boekhandel met zijn tijd meegaat, en wat vooral van belang is ze kijken verder dan de dag van vandaag, want ze werken graag nog door voor volgende generaties!
Beste Jeroen, ik verheug me op je komst!

Daan van der Valk
Boekverkoper H. De Vries Boeken