Hoe racistisch is Asterix?

Sinds de overname van Asterix door scenarist Jean-Yves Ferri en de begenadigde tekenaar Didier Conrad is de reeks goddank bevrijd van de zieltogende reeks albums die tekenaar Albert Uderzo maakte na de dood van René Goscinny. Er zit weer leven in de tekeningen, maar vooral in de verhalen die dankzij Ferri weer af en toe kunnen tippen aan de oorspronkelijke reeks. In Asterix en De race door de laars zien we Asterix en Obelix als wagenmenners door Italië trekken in een race waarbij verschillende Europese volken meedoen. Aan de Romeinse kant strijdt een gemaskerde man mee, die natuurlijk voor Julius Caesar moet winnen. Ook dit album kent weer veel grapjes voor insiders, niet alleen in tekst, maar ook in de karikaturen van Conrad. Zo zien we bijvoorbeeld Pavarotti in een bijrol. Kortom, een echte Asterix die iedere verzamelaar zou moeten hebben.

En toch. Na de discussie die eerder dit jaar in mijn ogen terecht ontstond over het racistische karakter van enkele tekeningen in een van de laatste Suske en Wiske-albums, bekroop me nu een wat ongemakkelijk gevoel bij het lezen van deze Asterix. ‘Zolang zwarte mensen worden afgebeeld als halve apen, is het niet meer dan normaal dat zwarte mensen worden behandeld als domme mensen,’ zei Dalila Hermans destijds en ze nam aanstoot aan de stereotiepe manier waarop de zwarte man was getekend in het album.

Binnen Asterix komt er altijd één zwarte man voor. Een van de piraten, een knipoog naar de ter ziele gegane strip Roodbaard, is zwart. Volgens de beschrijving op Wikipedia is dat ‘Baba (voormalig slaaf die nu het kraaiennest bemant en die de R niet kan uitspreken waardoor de suggestie gewekt wordt dat hij eigenlijk Barbaar heet)’. Ook in deze Asterix komt hij voor, meedoend met de wagenrace al zal deze niet zo fortuinlijk lopen voor hen.

Ja, een strip voldoet helemaal aan karikaturen. Elk Europees volk binnen dit album is karikaturaal weergegeven en dus is iedereen een stereotype. Maar als iemand zwart is, dan gebeurt dat op slechts één manier: met die dikke lippen.

En als twee deelneemster uit Koush meedoen, zijn ook zij in luipaardvel gekleed (net als de slaaf hierboven) en hebben zij ook diezelfde dikke lippen. Grote oorbellen natuurlijk.

En tja, sinds die discussie over Suske en Wiske zou je toch willen dat er aan die raciale stereotypen ook iets verandert bij andere strips. Of is dat al te politiek-correct, gutmenscherig?

Coen Peppelenbos

Jean-Yves Ferri en Didier Conrad – Asterix en De race door de laars. Les éditions Albert René. 48 blz. € 6,95.