In de Volkskrant van vanochtend riep Taede A. Smedes op om in het vervolg geen printing on demand-boeken van uitgeverijen als Aspekt en Boekscout meer te recenseren. We vroegen Perry Pierik van uitgeverij Aspekt om een reactie:

In reactie op het artikel van dhr. Smedes wil ik graag het volgende opmerken. Hier is het bekend misverstand rond POD weer aan het woord. POD gaat over techniek…het is een druk methode, de overgang van de ouderwetse drukpers naar de moderne computer. Ik begrijp dat veel mensen romantisch willen vast houden aan het verleden, als historicus heb ik daar ook ergens begrip voor, maar het is gewoon de moderne tijd: je drukt wat je nodig hebt, het gaat over techniek, niet over kwaliteit. Je kunt iets niet als kwalitatief slecht beoordelen omdat het POD is. Hiermee laat Smedes zien dat zijn visie op drukken en uitgeven hopeloos verouderd is. Dan heb ik het nog niet over de duurzaamheidsfactor. Vroeger lagen de magazijnen van uitgevers vol onverkochte boeken, en kon zelfs de Slegte de ramsj niet meer aan. Nu wordt er niet meer verspild en bestaat overvoorraad bijna alleen nog uit winkelretouren. Waar meneer Smedes de kennis vandaan haalt dat er zoveel betaald moet worden bij de uitgeverij is mij een raadsel. Is hij hier de boeken komen inzien? Neen dus. Dhr. Smedes laat zien dat hij een rijke fantasievolle geest heeft, maar met de werkelijkheid heeft dat niets van doen. De Vlaamse auteur waar hij het over heeft is gewoon een Nederlandse auteur die in Vlaanderen woont, Boudewijn van Houten, die reeds decennia lang publiceert en tientallen boeken op zijn naam heeft staan. Enige jaren terug bracht de zojuist bekroonde filmmaker Jef Rademakers een documentaire over hem uit. Dhr. Smedes weet wederom van niets. Heerlijk toch, om zo onbekommerd zo’n onzin te formuleren vanachter de fulmineer stoel. Staat meneer Smedes ook weer eens op de opiniepagina. Maar sorry, deze opinie is het papier niet waard, ook geen pod papier, en het internet zou ik er ook niet mee vervuilen.

(foto via Flickr Commons)