De Linda van afgelopen week heeft als thema ‘Lekker blijven flirten, maar nooit meer grab them by the pussy’. Het blad staat vol #metoo-gerelateerde verhalen. Arjan Visser interviewt daarin ook Tynke Hiemstra, de vrouw van Jelte Nieuwenhuis die vanwege beschuldigingen van seksuele intimidatie door Atlas Contact aan de dijk is gezet. Het stuk is echter volkomen geanonimiseerd. Het gaat over een zekere Gijs (Jelte) die door een zekere Bianca (Sarah Sluimer) aan de schandpaal is genageld.

Hiemstra verdedigt haar man met verve. De verhalen die naar buiten gebracht werden stellen volgens haar niet zo veel voor:

Gijs had in twee gevallen de professionele grens uit het oog verloren door de dames in kwestie te complimenteren met hun uiterlijk. Geen dingen waar ik in mijn werk van zou schrikken.

Volgens Hiemstra is er een andere reden waarom de uitgeverij van Nieuwenhuis af wilde.

Gijs was nogal uitgesproken over recente ontwikkelingen in het bedrijf en zijn zogenaamde onprofessionele houding leek een stok om de hond mee te slaan. Bovendien konden ze nu, midden in die #Metoo-discussie, goede sier maken: dit gedrag – wat in andere tijden hooguit een reprimande zou hebben opgeleverd – werd niet getolereerd.

Tussen Atlas Contact en Nieuwenhuis is een deal gesloten: ‘alle partijen zwijgen over de zaak en hij zou na de beëindiging van zijn contract het recht op een uitkering behouden.’ Maar die deal heeft Hiemstra min of meer monddood gemaakt en dat zit haar het meeste dwars:

Misschien is dit, voor nu, het hoogst haalbare: laten zien dat ik niet een of ander zielig, bedrogen vrouwtje ben.