Trump

Wie ooit wel eens potlood, stift, kwast, pen of etsnaald ter hand heeft genomen kan niet anders dan volkomen lamgeslagen het werk tot zich nemen van Siegfried Woldhek, die wij in het land der letteren koesteren als portrettist bij uitstek van auteurs, zie hiervoor de in 2003 bij Thomas Rap verschenen bundel Knetterende Letteren.

In NRC Handelsblad nam Woldhek de welwillende dilettant al eens bij de tekenkundige hand, een nieuwe versie van die lessen is nu door Podium gebundeld en voorzien van een interview, door Jet Steinz, met de kunstenaar, waarin die uit de doeken doet hoe het allemaal zo is gekomen, wie zijn voorbeelden waren, hoe hij gewoon zonder enige opleiding is begonnen – en waarin de verplichte sneer naar president Trump wordt uitgedeeld zodat we weten: goed volk, hoeft niet op de brandstapel.

Voor iemand die zelf na een dag turen naar letters graag in het namiddaglicht dat door het zolderraam naar binnen valt de kwast ter hand mag nemen voor het bij elkaar klodderen van een landschapje of wat naakten zijn dit fijne lessen, vooral doordat Woldhek terug gaat naar de basis. Kijk maar, lijkt hij te zeggen, het is allemaal niet zo ingewikkeld en dat is het ook niet, maar hier openbaart zich ook de kloof tussen de ploeterende amateur en de gebenedijde kunstenaar, want waar de eerste beschaamd het werk dat hij maakte in een map opbergt om er de volgende dag of week nog eens naar te kijken, wanneer hij voldoende moed heeft verzameld ‘en Karel Appel rotzooide ook maar wat aan’, zo zijn de bijgeleverde door Woldhek gemaakte voorbeelden stuk voor stuk een onbereikbare klasse apart. Misschien is dat trouwens maar goed ook, want verschil moet er wezen.

Enno de Witt

Siegfried Woldhek – Lekker tekenen. Podium, Amsterdam. 64 blz. € 17,50.

Onlangs sprak Pieter van der Wielen met Siegfried Woldhek in het programma Nooit meer slapen over zijn boek.