Een weekje Kees van der Staaij

Het meest vermoeiende aan die Nashvilleverklaring van Van der Staaij en consorten is dat je je als 54-jarige opeens weer geconfronteerd ziet met argumentatie die je als puber al ver achter je gelaten had. Alsof er weer iemand komt die je gaat vertellen dat de aarde plat is. Het haatpamflet van de dominees en theologen tegen homoseksuelen en transgenders leverde een week lang een discussie op waarbij je continu je woede zat te onderdrukken.

– Mi-eheh-nister van-eh-eh Engels-eh-eh-hoven die zich bij Jinek door een discussie met Kees van der Staaij stamelt met zo’n gebrek aan brille, humor en overtuigingskracht dat je geneigd bent om de televisie het raam uit te gooien.

– Die rechtse twittermeute die dit debat aangrijpt om te stellen dat homo’s bij christenen lawaai maken en bij islamieten niet. A: dat is niet zo; b dat was niet de discussie. Kudo’s voor Nausicaa Marbe in De Telegraaf.

– ‘WIJ ONTKENNEN dat het in overeenstemming met deze heilige bedoelingen is wanneer mensen zichzelf bewust willen zien en positioneren als personen met een homoseksuele of transgenderidentiteit.’ Ja, de verklaring gaat ook over ’transgenderisme’ en de ‘zondaars’ die zich daar mee inlaten, maar dat is een wat lastiger onderwerp, dus in veel discussies komt de verdediging van de rechten van transgenders nauwelijks aan de orde. Kudos voor Maxim Februari in NRC Handelsblad die het ongemak in de samenleving blootlegt.

– Het pratende glijmiddel Wilfred Genee was ook te gast bij Jinek en kon even een puntje scoren omdat de stotterende mi-eheh-nister van-eh-eh Engels-eh-eh-hoven laatst ook al protesteerde tegen de virulente homofobie bij Voetbal Inside. De gladjakker die op tv net doet of hij zich stoort aan de uitspraken van Johan Derksen en René van der Gijp, maar waarbij de glunderoogjes verraden dat hij intussen klaarkomt op de stijgende kijkcijfers. En dan wordt het homocliché Gerard Joling weer ingevlogen om met zijn jaren vijftig oelala-grapjes de boel te neutraliseren. Nooit te beroerd om voor een fiks honorarium je identiteit te verhoereren.

– En nee, ik ben ook niet 54 geworden om weer die woorden ’tolerantie’ en ‘acceptatie’ als een circusaapje met applaus te begroeten. Wie denk je wel dat je bent dat je het recht hebt om mij te tolereren of te accepteren?

– Als de discussie maar lang genoeg duurt, dan veranderen de columns van toon. Het gedoe begon vorige week zondag, dus deze zaterdag was het in NRC Handelsblad tijd voor Rosanne Hertzberger die het had over het ‘Regenbooggeweld’ en ‘In werkelijkheid gaat het namelijk uitstekend met lhbt-emancipatie in Nederland.’ En natuurlijk hebben we daar ook Youp ‘pisnicht‘ van ’t Hek die in zijn column met de titel ‘Code roze‘ zo moest lachen ‘om al die types die daar weer zo raar boos om werden.’ Dat zijn namelijk dezelfde types die ook in het geweer komen bij zijn zogenaamde humor over ‘pisnichten’ en ‘mekkerende nichten‘ en bij de homofobie in een voetbalpraatprogramma. Dan kun je daarna wel net doen of je bij het weldenkende kamp hoort, zonder te beseffen dat je als proleterige cabaretier dezelfde clichés de wereld instuurt. Van ’t Hek heeft nog steeds niet door dat hij onderdeel is van het probleem.

Ik geloof dat God een gezellige dikke pot is en dat zij zich met haar tochtige vriendinnen het schompes lacht om al die bange idioten die zwelgen in hun eigen gereformeerde gelijk. Dat weet de Veluwe niet, maar de hemel is één grote Gaypride. Een vrolijke nichtenpolonaise die nooit stopt.

Daar gaan we weer, ’tochtige vriendinnen’, ‘nichtenpolonaise’. Vuilnisman, kan deze zak ook mee?!

– Maar aan bagatelliseren hebben we niets. Je moet zo’n Nashvilleverklaring en alle ondertekenaars met kracht bestrijden. Al die predikanten, voorgangers, bijbelleraren en evangelisten, en ja, ook jij Kees van der Staaij, met jullie bijbeltjes gebonden in de huid van al die homo’s en transgenders die zelfmoord hebben gepleegd omdat jullie hen het leven ontzegden dat ze konden leven. Want die onderdrukking van homo’s, transgenders (en vrouwen) gebeurt nu in die geloofsgemeenschappen, niet in de middeleeuwen, niet honderd jaar geleden, nu. Dat jullie tot aan je eigen dood verteerd zullen worden door schuldgevoel. Dat jullie tot paria’s gemaakt zullen worden binnen je eigen gemeenschap zolang jullie leven.

Een prettige zondag verder.

Coen Peppelenbos