In het programma Koffietijd van RTL praat Arthur Japin in de door BookSpot gesponsorde rubriek over de site en het boekje met queerboeken. Afgelopen zaterdag werd bekend dat het fragment uit Dagen van de bluegrassliefde, geschreven door Edward van de Vendel, als beste uit de bus kwam. In de uitzending ging Japin in op de boeken die hem mede gevormd hadden. Over het gevaar van de homofobe uitspraken van Youp van ’t Hek en Johan Derksen was hij duidelijk.

Arthur Japin: Het zou fijn zijn als we de vrijheden die we hebben ook nemen. Daarom is het ook heel jammer dat er mensen zijn zoals Youp van ’t Hek of hoe heet die meneer van de voetbalvereniging…
Presentatrice: Johan Derksen, bedoel je?
AJ: Ja, die er trots op zijn dat ze scheldwoorden gebruiken. Want dat zijn nou precies de kleine dingen. Het is niet zo dat er iemand naar je toekomt en je in je gezicht slaat, nee, het is dat iedereen alles op ieder moment tegen je kan zeggen. Je kunt aangevallen en uitgescholden worden. En door het gebruik van dat soort woorden legitimeer je wat er op scholen gebeurt. Juist op scholen – en dan ga ik terug naar waar deze actie voor bedoeld is – waar het breekbaar is en je zoekende bent en je soms geen voorbeelden kunt vinden en sommige kinderen stappen er daarom uit. En dat gebeurt echt veel vaker dan we weten.

Youp van ’t Hek schijnt ook in zijn nieuwste theatershow door te gaan met zijn homofobe uitlatingen, al worden die volgens Trouw niet meer echt gewaardeerd.