Is de NS Publieksprijs een naar prijsje?

In zijn column in de Volkskrant somde Peter Buwalda afgelopen vrijdag zijn bezwaren tegen de NS Publieksprijs op: alleen commercieel succesvolle boeken worden genomineerd; het publiek mag kiezen, maar stemt toch meestal op het boek dat ze al kennen; schrijvers worden geacht campagne te voeren voor hun boek. Daarnaast moet je opdraven bij De Wereld Draait Door om toe te zien dat een ander wint. Die laatste opmerking maakte Buwalda niet, want zijn grote doorbraak met Bonita Avenue vond plaats nadat in dat tv-programma een kwartier aandacht aan zijn boek was besteed. Buwalda bestaat dankzij DWDD. Als de winnaar in het programma bekend gemaakt wordt dan komen de gouden glitters weer uit het plafond zeilen en dan zien we welke bestsellerauteur nog meer succes krijgt. Ik kan me de tijd nog herinneren dat Matthijs van Nieuwkerk kritische vragen stelde aan Arthur Japin omdat die het gewaagd had om campagne te voeren (op verzoek van de NS). Dat vond Van Nieuwkerk destijds niet zo chic. Nu mag Marc-Marie Huijbregts een promopraatje voor Rinkeldekink van Martine Bijl aan de kop van de uitzending.

Je komt als winnaar in ieder geval in het illustere rijtje: God, Gijp en Groen, dat lijkt me sowieso al de moeite waard. Mijn grootste bezwaar tegen de NS Publieksprijs is echter de prijs zelf: ‘€ 7.500 euro, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas’. Van deze drie onderdelen is de sculptuur van Jeroen Henneman het meest begerenswaardig. Wie weleens in de 1e klas van de NS reist, weet dat je opgepropt zit in afgescheiden glazen hokjes waar het nooit stil is en je altijd last hebt van je naaste buurman of de figuur die tegenover je zit. Je mag hopen dat je ergens aan het begin van de treinrit kunt instappen, want anders moet je ook nog staan in de 1e klas-coupé.

Dit bericht bekijken op Instagram

Utrecht CS.

Een bericht gedeeld door Ilja Leonard Pfeijffer (@iljaleonardpfeijffer) op

Het geldbedrag is een schijntje voor een commercieel bedrijf. Komen ze daarmee weg omdat iedereen denkt: die bestsellerauteurs hebben toch geld zat en krijgen veel gratis promotie? Voor dat bedrag moeten de auteurs tweemaal komen opdraven (of ze daarvoor betaald worden weet ik niet, Pfeijffer moest ervoor uit Italië komen): bij de bekendmaking en bij de prijsuitreiking. Voor de rest ontvangt de NS een hoop gratis reclame tot aan tv-exposure toe (betalen ze DWDD en zo ja, hoeveel? En zo nee: waarom maakt de publieke omroep dan reclame voor een commerciële partij?). Bij zoveel gratis publiciteit behoort het te winnen bedrag minimaal € 75.000 te zijn.

Coen Peppelenbos