Tien dagen geleden merkten we al op dat de aankondigingen van de nieuwe romans van Leon de Winter en Hafid Bouazza wat vreemd waren. Het boek van de een stond aangekondigd voor 1970, het boek van de ander voor 2050. Vandaag keken we nog een keer op de site en wat blijkt: zowel De Winter als Bouazza zijn verdwenen uit de auteurslijst.

Het zou ons niet verbazen als Leon de Winter binnenkort opduikt bij de Singel Uitgeverijen waar oud-Bezige-Bij-directeur en oprichter van Hollands Diep Robbert Ammerlaan als uitgever at large aan de slag is gegaan. Jessica Durlacher is inmiddels al overgestapt naar De Arbeiderspers. De Winter en Durlacher vertrokken bij De Bezige Bij uit onvrede met de publicatie van een boek van de Vlaamse activist Dyab Abou Jahjah.

Van Hafid Bouazza is al heel lang niets meer vernomen. Zijn literaire werk verscheen vroeger bij Prometheus. In 2015 verscheen nog een pamflet bij Querido en in 2019 een Shakespearevertaling bij Athenaeum. Ook Singel Uitgeverijen.