Op de boekenpagina’s van de Volkskrant twee keer aandacht voor het nieuwste boek van Stephen King. Rob van Scheers behandelt het boek Als het bloedt in minder dan 100 woorden in zijn driewekelijkse misdaadrubriekje. Daaruit wordt voornamelijk één van de vier novellen naar voren gehaald die het boek rijk is. Over een jongen die een mobieltje in de kist van een oudere vriend gooit. Het oordeel van Van Scheers: ‘Krankzinnig plot, goed gevonden’.

Opmerkelijk dat een paar pagina’s verder tv-icoon Matthijs van Nieuwkerk een hele pagina krijgt om zijn liefde voor King uit te venten. Van Nieuwkerk heeft 600 woorden tot zijn beschikking. Dat geeft hem de kans om nog eens zijpad te bewandelen. En om Van Nieuwkerkachtige oprispingen er tussendoor te gooien.
‘Dat werk. Dat luistert nauw.’ ‘King kan schrijven. Zo.’ ‘Hatsee! Pak aan!’

We komen ook te weten welke plek op de literaire ranglijst King inneemt bij de tv-presentator.

Kijk, ik ga hier niet verdedigen dat King in het rijtje Philip Roth, Charles Dickens en Gerard Reve hoort te staan. Maar wel vier plaatsen daarachter. Net na Tonke Dragt en net voor J. K. Rowling.

Pas als elk zijpad bewandeld is komt ook Van Nieuwkerk uit bij Als het bloedt:

Maar terzake, ik ben al bijna aan mijn laatste alinea toe. (King is trouwens een grote fan van de alinea. ‘Niet de zin maar de alinea is de elementaire eenheid van schrijven.’)

In 64 woorden zegt Van Nieuwkerk dan nog wat over het nieuwe boek, althans over die ene novelle waarin een jongen zijn mobieltje in het graf van een oudere vriend had gegooid.

Lees zijn hele recensie of wat dit dan ook was hier.