Thomas de Veen interviewt Sander Kollaard vandaag in NRC Handelsblad. Dat is wel fijn, want dan weet je dat er ook literaire en inhoudelijke vragen gesteld worden. Kollaard won afgelopen maandag de Libris Literatuur Prijs met zijn roman Uit het leven van een hond.

Handelaar in schrijvers Paul Sebes maakte zich op Facebook nogal kwaad over jury die van ’te laag kaliber’ was en schreef verontwaardigd over de scheve man-vrouwverhouding bij de winnaars van de Libris Literatuur Prijs. Kollaard wijst erop dat de man-vrouwverhouding in de jury en op de long- en shortlist wel in balans was.

Dat gezegd hebbende: het is al jarenlang evident dat seksisme een probleem is in de literatuur. Van de ingestuurde boeken was het afgelopen jaar tweederde geschreven door mannen. Als je ervan uitgaat dat literair talent gelijk verdeeld is over mannen en vrouwen, moet die scheefheid betekenen dat er getalenteerde vrouwen over het hoofd zijn gezien. Dat haalt het niveau van de hele literatuur omlaag. Dat is pijnlijk. Nee, domweg onaanvaardbaar.

Lees het hele interview hier.

Inmiddels is de winst van Kollaard ook opgepikt in de Zweedse kranten.