Een fazant op de fiets bij de frietfontein

Als je het wereldnieuws volgt, zijn er weinig redenen om blij te zijn dat je jong bent, maar een nieuw boek van Charlotte Dematons kan je enorm helpen om te beseffen dat er ook veel moois gebeurt. Haar nieuwste prentenboek staat in de eeuwenoude traditie van de abecedaria’s en is dan ook kortweg Alfabet getiteld. Op elke spread wordt één letter behandeld. Een letterdief, afgebeeld op het omslag, duikt als rode draad binnen het boek op.

Dematons heeft enorme platen gemaakt waarop van alles te zien is wat met de betreffende letter te maken heeft. Bij de letter l gaat het om tientallen woorden die je kunt ontdekken: van ladder tot leunstoel. Dat zijn de makkelijk te ontdekken woorden die de jongste kinderen al zouden kunnen aanwijzen, maar ook voor mensen die de vijftig gepasseerd zijn zoals ondergetekende is het soms nog best lastig om alle getekende objecten terug te brengen tot het woord met die beginletter, zeker als je niet weet hoe een lambeosaurus eruit ziet. Als je hulp wilt, dan is er een speciale website die je helpt om de woorden op de bladzijden te vinden, maar dat moet je niet te snel doen, want dan gaat de lol van het puzzelen en het denken er een beetje vanaf. Er is ook een app, die het bij mij niet deed en dat is maar goed ook, want Alfabet is een prachtige methode om je woordenschat bij te spijkeren.

Binnen het boek vind ik de drukke platen het meest uitdagend, vooral als Dematons er een wat surrealistische laag overheen heeft gelegd. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de e waar je een eilandenrijk van eierdooiers tegenkomt of bij de f waar een frietfontein voor een flat staat met op de achtergrond een enorme fluitketel. In de tekeningen vind je ook een collegiale buiging naar werk van collega’s, zo komen we bij de j Jip en Janneke tegen en bij de k Kruimeltje en bij de s Suske, Spiderman en Superman om maar een paar intertekstuele verwijzingen te noemen.

Alfabet is dus voor jong en oud. Het is zo’n boek dat je graag wilt weggeven. Ik gok zo dat het morgen bovenaan de Bestseller top 60 staat.

Coen Peppelenbos

Charlotte Dematons – Alfabet. Hoogland & Van Klaveren. Hoorn. € 24,90.