Gisteren werd bekend dat Darryl Danchelo Osenga de nieuwe stadsdichter van Haarlem werd, ondanks nogal bedenkelijke teksten die hij eerder als rapper Insayno schreef waarin hij de Holocaust vergelijkt met slavenhandel.

In een bericht van Omroep West van 15 november 2016 is de dichter/rapper vooral bekend als Darryl O. die veroordeeld werd ’tot 120 dagen cel waarvan 95 voorwaardelijk, voor zijn aandeel in de rellen in de Schilderswijk’ in 2015.

Op camerabeelden is te zien hoe Darryl O. op 29 juni vorig jaar op een parkeerautomaat staat met een megafoon in zijn hand. Hij roept eisen en telt uiteindelijk af voor de bestorming van het politiebureau De Heemstraat.

De rechter vindt ook bewezen dat hij daarna stenen gooit naar ME’ers en politiewagens. En dat hij helpt een bouwkeet op een vuur te duwen. ‘Het groter maken of gaande houden van een bestaand vuur, is evengoed brandstichting’, aldus de rechtbank.

Darryl Danchelo Osenga zag zichzelf meer als een soort Gandhi. Lees het bericht uit 2016 hier.

De rellen volgden op de dood van Mitch Henriquez, die door de politie op gewelddadige wijze tegen de grond werd gewerkt.
Bij zijn rechtszaak zei Osenga dat hij juist kwam voor een vreedzaam protest:

‘Communiceren was het enige dat we wilden, omdat mensen zich genegeerd voelden.’