Waar de Libris Literatuur Prijs elk jaar een geheide bestseller inhoudt, levert het winnen van de Boekenbon Literatuurprijs meestal weinig tot niets op. Vorige week won Oek de Jong de Boekenbon Literatuurprijs met Zwarte schuur. De uitreiking vond online plaats. De filmpjes waren al van tevoren opgenomen. Er was geen tv-aandacht voor deze prijs (in tegenstelling tot de Libris Literatuur Prijs waarvan de bekendmaking de laatste jaren in Nieuwsuur plaatsvindt).

De voorloper van de Boekenbon Literatuurprijs, de BookSpot Literatuurprijs had ook niet veel geluk. Wessel te Gussinklo, de winnaar in de categorie fictie vorig jaar, kwam helemaal niet in de bestsellerlijst terecht met De hoogstapelaar. De avant-gardisten van Sjeng Scheijen evenmin. In 2018 won Tommy Wieringa de BookSpot Literatuurprijs met De heilige Rita, maar het boek was al maandenlang een bestseller geweest, waarvan 15 weken in de top 10. Rond de prijsuitereiking (bij RTL in talkshow van Twan Huys) kwam er weer even een opleving in de verkoop met als hoogste notering de 24e plek.

De mensengenezer van Koen Peeters won in 2017 de ECI Literatuurprijs zoals de prijs toen heette. Het boek kwam niet bij de best verkochte 60 boeken. in 2016 won Martin Michael Driessen met Rivieren de ECI Literatuurprijs, ook dat boek kwam niet in de bestsellerlijst. In 2015 won Jeroen Brouwers met Het hout. Zijn boek had, af en aan, al 11 weken in de bestsellerlijst gestaan. Rond de uitreiking dook de roman nog 1 keer op in de lijst, op plek 48.

We moeten tot 2014 terug gaan, toen Stefan Hertmans de AKO Literatuurprijs won met Oorlog en terpentijn om een bestsellereffect te zien. Ook deze roman had al weken in de bestsellerlijst gestaan (met de 10e plek als hoogste positie), maar begon pas echt te knallen na het winnen van de prijs. Het boek stond 5 weken in de top 10, met de 3e plek als hoogste positie en bleef tot april het volgende jaar in de bestsellerlijst aanwezig.

Soms heeft een verkoopgolfje wat tijd nodig. Misschien keert Zwarte schuur volgende week weer terug in de lijst. Zwarte schuur stond in 2019 en 2020 in totaal 30 weken in de bestsellerlijst.