Sinds 1977 wordt de Anton Wachterprijs uitgereikt, een tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire debuut. De prijs ging in het verleden naar schrijvers die inmiddels gevestigde namen zijn in de literaire wereld, denk aan Frans Kellendonk, A.F.Th. van der Heijden, Arnon Grunberg , Ilja Leonard Pfeijffer. De laatste edities gingen een beetje geruisloos voorbij. Dat komt waarschijnlijk omdat de organisator achter de literaire prijs, het Centraal Comité 1945, niet heel sterk was in landelijke pr.

De prijs werd vorige week uitgereikt aan de laatste winnares, Annemarie Haverkamp. Vooral regionale media berichtten hierover. En Tzum natuurlijk. De uitreiking kon je kennelijk ook online volgen; gelukkig staan de videobeelden nog op YouTube:

Tijdens de uitreiking werd duidelijk dat het voortbestaan van de debutantenprijs even in het geding was, omdat het Centraal Comité 1945 ophoudt te bestaan. Maar de burgemeester van Harlingen (de geboortestad van Simon Vestdijk en van zijn alter ego Anton Wachter) beloofde bij de 21ste uitreiking dat de gemeente zich over de prijs gaat ontfermen.

De gemeente gaat de Anton Wachterprijs namelijk samen met de bibliotheek en Boekhandel Van der Velde uitloven.