Zes debuten zijn nog in de race voor de Anton Wachterprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar.

Martien van Agtmaal – Het objectief (Van Oorschot)
Rinske Bouwman – Een soort eelt (Orlando)
Tiemen Hiemstra – W. (Das Mag)
Dieuwertje Mertens – Moeders. Heiligen (Querido)
Fien Veldman – Xerox (Atlas Contact)
Gijs Wilbrink – De beesten (Thomas Rap)

De winnaar van de tweejaarlijkse debutantenprijs wordt dit jaar bekend gemaakt op zaterdag 22 juni tijdens het Literair Festival Harlingen.

Voor de 24e editie van de prijs, genoemd naar de hoofdpersoon van de bekende romancyclus van Simon Vestdijk, waren er deze keer 99 inzendingen. De boeken zijn beoordeeld door de juryleden Gerbrand Bakker, Kees ’t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter). De Anton Wachterprijs werd eerder gewonnen door onder meer Arnon Grunberg, A.F.Th. van der Heijden, Tessa de Loo, Peter Buwalda, Ilja Pfeijffer en Simone Atanga Bekono (in 2022).

De prijs bestaat uit een bedrag van 2000 euro en een beeldje van Anton Wachter. De Anton Wachterprijs wordt georganiseerd door Bibliotheken Noord Fryslân samen met Gemeentemuseum het Hannemahuis en Van der Velde Boeken, en verder in opdracht de gemeente Harlingen en in samenwerking met de Vestdijkkring. Het Literair Festival Harlingen op 22 juni vindt plaats in de tuin achter museum, boekhandel en bibliotheek (Voorstraat 54) in Vestdijks geboortestad. Zie hiervoor verder www.antonwachter.nl