Het is weer lijstjestijd! Wat waren de beste boeken van 2020? Tzum is altijd dol op lijstjes; we publiceren deze maand dan ook de lijstjes met de beste boeken van 2020 die door recensenten van kranten, weekbladen en weblogs, nationaal (zie hier) én internationaal (zie hier), worden aangedragen. De grote vraag dit jaar is of NRC Handelsblad weer de NRC Lezersprijs gaat organiseren.

De boekenredactie van de krant selecteert voor deze publieksprijs 25 boeken die zij het beste vond, het publiek mag vervolgens de winnaar kiezen. Vorig jaar ontstond er ophef nadat Özcan Akyol de publieksprijs saboteerde. Akyol riep via social media op om de prijs te ‘fucken’ door op Jan van Mersbergen te stemmen. Of, zoals Akyol het zelf zei: ‘Laten we de underdog aan de overwinning helpen.’

Toen Van Mersbergen uiteindelijk won, kwamen veel schrijvers in verzet tegen de publieksprijs. Gerbrand Bakker zei over de prijs: ‘Opdoeken, die handel‘. Volgens Peter Middendorp moest Van Mersbergen zich schamen over zijn winst. Het bleef nog lang onrustig in twitterend Nederland.

Enfin, de boekenredactie van NRC Handelsblad was zich van geen kwaad bewust.

Komende week wordt duidelijk of de krant opnieuw de NRC Lezersprijs organiseert. Of wordt er een veilige route gekozen?