The Queen’s Gambit is een succesvolle Netflixserie en daarom ligt het boek van Walter Tevis waarop de serie gebaseerd is in de boekhandel. In zijn tweewekelijkse persoonlijke, sterloze boekenrubriek in de Volkskrant gaat tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk in op het boek. Van de 600 woorden die hij tot zijn beschikking heeft besteedt hij er meer dan 350 aan ‘Een persoonlijk voetnootje.’ Van Nieuwkerk heeft toen hij voor de krant schreef weleens op de achterbank van een taxi gezeten met Karpov. En nu het hilarische: Karpov spaart postzegels. Rare jongens die schakers. En dat dan in 350 woorden. Over de roman van Walter Tevis verder geen woord.

We vermoeden dat de boekenrubriek van Matthijs van Nieuwkerk een nog geheime poging is om een autobiografie te schrijven. Wie herinnert zich niet die prachtige aflevering waarin Van Nieuwkerk zijn eigen aanprijzing op de cover van een boek besprak of die aflevering waarin Van Nieuwkerk zijn favoriete komieken op een rijtje zette. Of die aflevering over Nick Hornby met de titel ‘Nick en ik’.

Online (niet in de papieren krant) is ook nog een fotootje opgenomen Van Nieuwkerk en Karpov op de achterbank van de taxi. Lees de hele egotrip hier.

In de column van Max Pam over het boek kom je iets meer te weten over de inhoud (en over schaken).