Tien boeken dingen nog mee naar de Libris Geschiedenis Prijs 2021 ter waarde van € 20.000. De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Trouw en VPRO. Op 12 september wordt de shortlist bekendgemaakt en op 31 oktober de winnaar.

Frits Boterman – Tussen utopie en crisis (De Arbeiderspers)
Philip Dröge – Moederstad (Spectrum)
Jelle Gaemers – Willem Drees (Boom)
Margriet van der Heijden – Denken is verrukkelijk (Prometheus)
Henk den Heijer – Nederlands slavernijverleden (Walburg Pers)
Guido van Hengel – Roedel (Van Oorschot)
Sandra Langereis – Erasmus (De Bezige Bij)
David Van Reybrouck – Revolusi (De Bezige Bij)
Gabri van Tussenbroek en Tanja Holzhey – De laatste overval (Prometheus)
Auke van der Woud – Het landschap, de mensen (Prometheus)

De jury bestaat uit Khadija Arib, lid van de Tweede Kamer (voorzitter), Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Mineke Bosch, hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen; Maria Holtrop, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Maarten Prak, hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht; Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum.