NRC Handelsblad liet in de literaire bijlage deze week poëzierecensent Maria Barnas de bundel van Gershwin Bonevacia, stadsdichter van Amsterdam en spokenwordartiest, bespreken en zij gaf hem drie ballen. Toef Jaeger geeft 5 ballen aan Harlem Shuffle van Colson Whitehead. Mariken Heitman krijgt er maar 3 en Erik Lindner moet genoegen nemen met slechts 2 ballen met een oordeel dat je niet graag overneemt als uitgever: ‘Dit resulteert in contemplatieve teksten die af en toe tot nadenken stemmen […], maar die toch ook wel erg vaak uitmonden in bakvisserig gemaal met een egocentrische, pretentieuze ondertoon.’ Rob van Essen heeft maar liefst 8 ballen over voor Anita Brookner, maar hij bespreekt dan ook 2 romans. Met een biografie over Bert Schierbeek en nog veel aandacht voor Dante was de boekenbijlage rijk gevuld deze vrijdag (en dan slaan we de rest van de non-fictie ook nog over).

In de Volkskrant stond een van de vele interviews met Kees van Kooten die je dit weekend kon lezen: ‘Wat is je vraag, Onno?’ De 700e sterfdag van Dante werd ook in de Volkskrant ruim gevierd. Colson Whitehead scoort in deze krant slechts 4 sterren, evenveel als Mariken Heitman krijgt. Herman Koch wordt afgeserveerd met 2 sterren. Nadat Bo van Houwelingen de complete plot had weggeven bij Arnon Grunberg is ze nu voorzichtiger, alhoewel: ‘Helemaal op het eind doet Koch dan toch nog een poging de boel in een ander licht te zetten. Ik zal niet verklappen hoe, al valt er aan deze roman eigenlijk weinig te spoilen.’ De roman van Jan van Mersbergen lijkt Van Houwelingen veel beter te vinden, maar die moet het met een mini-bespreking van 175 woorden doen in de rubriek ‘Ook interessant, en wel hierom’. Al met al weer veel fictie in de bijlage en dan slaan we Tim Parks en Nietzsche nog maar even over. Als toetje kun je in het Volkskrant Magazine nog een interview lezen met Sally Rooney: ‘Zonder hier iets te verklappen, ik hield een optimistisch gevoel over aan het einde van je boek. Vinden je hoofdpersonen daar hun prachtige wereld, in de relaties met de mensen van wie ze houden?’

In ‘Tijdgeest’ van Trouw laat de altijd ruimhartige Janita Monna wat voorzichtige kritiek horen op de Nederlandse vertaling van The Hill We Climb: ‘Toch maken de vertaalde zinnen soms meer omwegen dan zou hoeven, kiest Krieger nogal eens voor wat gedragen formuleringen, terwijl Gormans Engels juist heel dichtbij klinkt. En is ‘bruised but whole’ niet iets anders dan ‘heel doch helend’?’ Renske Jonkman heeft een roman geschreven dat enkele eeuwen omspant en eindigt in een natte toekomst. In de literatuur is Nederland dit jaar al vaak onder water gelopen. Verder in de bijlage aandacht voor een biografie van Dostojevski en een minibespreking van een thriller van Marc Raabe. Bas Maliepaard bespreekt twee kinderboeken (van Zindzi Zevenbergen en Bibi Dumon Tak) en dan moet het interview met Kees van Kooten nog komen.