De recensenten van NBD Biblion werden vandaag allemaal gedumpt met de onderstaande brief van directeur Nina Nannini. In het vervolg worden de recensies automatisch gegenereerd door computers. In 2018 schreven we dat ook al, maar toen werden we door een zeer pinnige pr-dame gebeld die met van alles en nog wat dreigde omdat het verhaal niet klopte. We hopen dat we met een vervroegde 1 april-grap te maken te hebben. De mail heeft als onderwerpsregel: ‘Bedankt voor je waardevolle bijdrage’.

Beste recensent,

Je bent, samen met zo’n zevenhonderd ‘collega’s’, recensent voor NBD Biblion. Al jaren vertrouwen we jaarlijks voor ruim 15.000 korte recensies van nieuwe titels en recente herdrukken op jullie kennis en kunde als onder meer kosmoloog of streekhistoricus, dichter, computerprogrammeur, latinist, striptekenaar, gerontoloog, kinderboekenschrijver of als kenner van literatuur in het algemeen. Bibliotheekmedewerkers besluiten onder meer op basis van jullie recensie een titel al dan niet in de collectie op te nemen. Dat is zeer waardevol.

Bibliotheekwereld in ontwikkeling 
Er is veel veranderd de afgelopen jaren. In de samenleving, bij bibliotheken en bij NBD Biblion. Steeds meer maken we gebruik van nieuwe technologieën en zijn we gewend geraakt aan snelheid. In dat verband hebben we, zoals je weet, de afgelopen drie jaar ook onderzocht hoe we nieuw verschenen titels sneller van de uitgever naar bibliotheken en mediatheken kunnen krijgen. Inmiddels is het, na lang ontwikkelen en perfectioneren, met gebruik van kunstmatige intelligentie gelukt om dit proces te automatiseren. Een nieuwe titel wordt letterlijk digitaal gelezen en onze software kent alle metadata toe en maakt automatisch een recensie. Hierdoor kunnen titels nu zo’n vier weken eerder aanbieden aan bibliotheken en scholen waardoor zij hun collecties nog beter actueel kunnen houden.

Dubbel gevoel 
Aan de ene kant zijn we natuurlijk trots op deze vooruitgang. Aan de andere kant doet ons dit ook pijn. Het moment is aangebroken om afscheid te nemen van de meeste van onze trouwe recensenten. Ruim 85 procent van de metadata en recensies wordt inmiddels door slimme software samengesteld. We willen je daarom met deze brief laten weten dat we jouw toewijding en precisie de afgelopen jaren enorm hebben gewaardeerd. Mede dankzij jouw bijdrage hebben bibliotheken de afgelopen jaren een mooie collectie kunnen opbouwen.

Om jou en alle andere recensenten te bedanken voor jullie inzet organiseren we in april een bijeenkomst. Je ontvangt binnenkort meer informatie hierover. Ik zou het leuk vinden je daar te treffen.

Met hartelijke groet,

Nina Nannini
Algemeen directeur