Zojuist is bekendgemaakt dat Roelof ten Napel met zijn bundel Dagen in huis (Hollands Diep) de winnaar is geworden van De Grote Poëzieprijs 2022. Ten Napel ontvangt een geldbedrag van € 20.000,-.

Volgens de jury:

Ten Napel is een dichter die tegelijkertijd ook schilder, beeldhouwer, fotograaf is. Hij schrijft vanuit een bezield perspectief, waardoor zijn observaties nergens afstand scheppen, maar vaak juist iets tactiels en soms zelfs intiems hebben.

(…)

Wij vieren de bundel Dagen in huis van Roelof ten Napel – en prijzen de poëzie die weer eens bewijst een huis te kunnen zijn, met ruime, lichte kamers, voor al wie er onderdak zoekt.

De andere genomineerde bundels waren Ontbinding van Piet Gerbrandy (Atlas Contact), Virgula van Sasja Janssen (Querido), Vervoersbewijzen van Tijl Nuyts (Wereldbibliotheek) en Aarduitwrijvingen van Charlotte Van den Broeck (De Arbeiderspers).

De Grote Poëzieprijs bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het afgelopen jaar en is de opvolger van de VSB Poëzieprijs. De prijs werd dit jaar voor de vierde maal uitgereikt.