In een opiniestuk voor de Volkskrant bepleit Roelof ten Napel voor de afschaffing van de short- en longlisten bij allerlei literaire prijzen.

Er zijn geen grote groepen lezers die maandenlang met die nominaties meeleven en het is voor nieuwsredacties volstrekt oninteressant om, met intervallen van pakweg twee maanden, drie vrijwel identieke artikelen te publiceren over de trage, saaie onthulling van de winnende auteur.

Ten Napel reageert op de open brief van Gerbrand Bakker op Tzum waarin hij zich beklaagt over de geringe aandacht voor de Anton Wachter-prijs.

Wilma de Rek, boekenbaas van de Volkskrant, reageert met een verwijzing naar enorme hoeveelheid literaire prijzen en stelt dat je niet van de media kunt eisen ‘dat zij van ál die prijzen trouwhartig melding maken. De krant is geen verlengstuk van sponsors, pr-bureaus of de CPNB.’

Michel Krielaars, boekenbaas van NRC Handelsblad reageert ook: ‘De kritiek van Ten Napel aangaande de longlist, shortlist en bekendmaking is terecht. Neem een voorbeeld aan de PC Hooft-prijs: maak ineens de winnaar bekend en kondig de uitreiking aan.’

Lees het hele stuk, inclusief de oplossingen die Ten Napel aandraagt, hier.