Nog even de Volkskrant van zaterdag waarin ombudsman Jeroen Trommelen terugkijkt op de vele interviews met oude mannen die de afgelopen weken in het Volkskrant Magazine stonden. Daaronder het interview met schrijver en frietboer Leon de Winter.

En achteraf bezien kreeg het nieuwe boek van Leon de Winter via dit interview wel érg veel aandacht. Onverdiend bovendien, bleek uit de recensie die twee weken later in de boekenbijlage stond: twee magere sterren.

Daarna schrijft Trommelen over het geplande interview met actrice Maryam Hassouni, die een boek schreef over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de theater- en televisiewereld: Wat de fak. In tegenstelling tot Trouw (die er later spijt van kreeg) ondertekende de Volkskrant geen geheimhoudingscontract met strafclausule met De Bezige Bij. De krant zou onvoldoende tijd hebben om de makkelijk te herleiden beschuldigingen te kunnen verifiëren. De krant heeft leergeld betaald:

Het contract doet denken aan verwikkelingen rond het boek Het verraad van Anne Frank van uitgever Ambo Anthos, waarvoor de Volkskrant-redacteur destijds ook een geheimhoudingsverklaring moest tekenen. Dat is slecht bekomen, omdat de meeste kritiek op het boek hierdoor pas ná de publicatie kon worden verzameld. ‘Dit nooit weer’, was de stemming op de redactie.

De hoofdredactie heeft een duidelijke lijn gekozen:
De krant tekent géén geheimhoudingsverklaringen meer die het onmogelijk maken vooraf noodzakelijk journalistiek werk te doen, aldus de betrokken adjunct-hoofdredacteur.

Lees het hele stuk hier.