In zijn column in de Volkskrant schrijft Peter Middendorp over een cultureel fenomeen dat ook hem persoonlijk treft: de verdeling van prijzen is wezenlijk anders geworden.

Alles is altijd naar witte mannen van middelbare leeftijd gegaan. De hele menselijke geschiedenis ging dat door, vanaf het allerprilste begin, tot mijn 50ste verjaardag – verdomd als het niet waar is: vanaf die dag zijn anderen aan de beurt.

Middendorp kan er nog tot op zekere hoogte begrip voor opbrengen:

Er moet voorgetrokken worden, er moeten achterstanden worden weggewerkt – het is een tijdelijke, noodzakelijke correctie. Daardoor worden soms ook absolute kutboeken bekroond, keizers zonder kleren. Het is even niet anders, al is het zonde van de literatuur, de boeken hebben niks gedaan.

(Op dit moment is Middendorp nog met de roman Neven genomineerd voor het Beste Groninger Boek. Op de shortlist heeft hij nog concurrentie van drie vrouwen en één veel oudere, witte man. Bijkomend voordeel: hij heeft de prijs al twee keer eerder gewonnen.)

Lees de hele column hier.

(foto: Peter Middendorp en Auke Hulst moesten de eer delen in 2019 bij de prijs voor het Beste Groninger Boek. Ze wonnen beiden een ingelijste poster.)