Voor zijn roman Als de liefde krijgt Theodor Holman de Hans Vervoort Prijs 2023. Aan de prijs, ingesteld door de schrijver die er zijn naam aan gaf, is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Holman ontvangt de ‘prijs voor verhalend proza van neerslachtige en toch opbeurende aard’ tijdens een feestelijke avond op 22 april in zaal Belcampo (De Hallen) te Amsterdam.

De jury schrijft over Als de liefde :

Een bescheiden novelle, waarin grote thema’s op een welhaast achteloze manier aan de orde komen: liefde, dood, jeugd, verwachtingen, onzekerheid en afscheid.

Soepel en beheerst rijgt Holman dialogen en oneliners aan elkaar, over alle genoemde onderwerpen plus het vraagstuk of esthetiek een kunstwerk dateert of niet, en wat je uiteindelijk aan moet met een theorie over kunst. De dingen waar het op aan komt, in kunst en leven, kun je in weinig woorden af – als die woorden goed gekozen zijn.

De jury bestond uit Roeland Dobbelaer (Bazarow.com), Bart Leemhuis (De Nieuwe Boekhandel) en voorzitter Arjan Peters (literatuurcriticus). Voor de Hans Vervoort Prijs 2023 werden 84 titels aangemeld. Daaruit koos de jury in eerste instantie vijf nominaties (in alfabetische volgorde):

Theodor Holman: Als de liefde (uitgeverij Sunny Home),
Guus Luijters: Hoe Tarzan de Tour de France won (uitgeverij Nieuw Amsterdam),
Hedda Martens: Bij wijze van leven (uitgeverij Querido),
Annemarie Oster: Mantelliefde (uitgeverij Podium),
Yves Petry: Overal zit mens. Een moordfantasie (uitgeverij Das Mag).

De prijs wordt gefinancierd uit de verkoop van het huis dat Vervoort in 1969 kocht in de Amsterdamse Concertgebouwbuurt en dat hij vijftig jaar later voor het zestigvoudige kon verkopen, en uit een gift van een literatuurliefhebber. Om de prijsuitreiking op 22 april bij te wonen, kan men zich aanmelden via de website.