Schemerleven van Jaap Robben kwam vorige week in de bestsellerlijst op 21 binnen, nadat de schrijver te gast was geweest in Eus’ Boekenclub. Het Eus-effect heeft slechts één week geduurd, want Schemerleven is deze week alweer buiten de 60 meest verkocht boeken gevallen. Ook het Libris-effect is uitgewerkt, de genomineerden Oek de Jong met Man zonder rijbewijs en Anjet Daanje met Het lied van ooievaar en dromedaris zijn beide verdwenen uit de bestsellerlijst. Meestal blijft de uiteindelijke winnaar wel wekenlang in de bestsellerlijst staan.

Blijvers zijn Arthur Japin met Wat stilte wil (35), Gijs Wilbrink met De beesten (41), Lize Spit met  Het smelt (43). Vorige week over het hoofd gezien, maar nog steeds in de lijst staat Sylvain Ephimenco met Twaalf incorrecte verhalen (51).

Het Boekenweekessay Boto Banja van Raoul de Jong staat deze week op 6, terwijl Maxim Februari met Doe zelf normaal de top 60 afsluit.

Bij de vertaalde literatuur zien we pornoacteur Michel Houellebecq met Vernietigen op 15 staan, Ian McEwan met Lessen op 21 en Mohamed Mbougar Sarr met De diepst verborgen herinnering van de mens op 42.