Een goede avond voor uitgeverij Querido. Geert Buelens en Edward van de Vendel winnen de Boon 2023. De jury voor fictie en non-fictie koos Wat we toen al wisten (Querido)​​​​ van Geert Buelens als winnaar. Misjka (Querido) van Edward van de Vendel en Anoush Elman met illustraties van Annet Schaap kwam als favoriet van de jury voor kinder- en jeugdliteratuur uit de bus. De winnaars ontvangen 50.000 euro.

De vakjury over Wat we toen al wisten:
‘Een terugkerend thema in de klimaatboeken die wij lazen, was wanhoop. Geert Buelens overstijgt die houding door een cultuurgeschiedenis te schrijven waarin hij het persoonlijke aan het wetenschappelijke koppelt, het politieke en sociale debat aan literatuur en andere kunst en het haast vergeten klimaatbewustzijn in 1972 aan onze huidige tijd. Het resultaat is een diepgravend, onconventioneel, zeer goed geschreven, relevant non-fictieboek.’

De vakjury over Misjka:
‘De kracht van dit boek ligt in de eenvoud: de tekst is uitgepuurd, er staat geen woord te veel en elk detail klopt. Soms zijn er helemaal geen woorden nodig, en dan vertellen de al even uitgepuurde en nostalgische tekeningen het verhaal voort. Dit is een boek om een leven lang te koesteren. Een moderne klassieker.’

De publieksprijzen kregen echter andere winnaars: Tom Lanoye won met De draaischijf (Prometheus) en – met meer dan de helft van de stemmen – Bart Moeyaert en Sebastiaan Van Doninck wonnen met Morris (Querido). De publiekslievelingen ontvangen 5.000 euro.