Hoeveel boeken bestaan er wel niet over Londen? Jan de Jong vertelt je in onze vakantierubriek welke boeken je absoluut moet lezen als je naar Londen op vakantie gaat.

1 Virginia Woolf – Mrs. Dalloway
In een indringende, onontkoombare stream of consciousness groeit het centrum van Londen uit tot een van de belangrijke personages van deze roman over Clarissa Dalloway die een feestje geeft.

2 Charles Dickens – A tale of two cities
De roman beschrijft de onderdrukking en de wreedheden van voor en tijdens de Franse revolutie in Parijs, en schetst vervolgens de pijnlijke sociale parallellen in het Londen van die tijd.

3 Hilary Mantel – Wolf Hall
Twee buitenstaanders, Thomas Cromwell en Anne Boleyn, proberen zich ten koste van alles te handhaven aan het onberekenbare en meedogenloze hof van Henry VIII.

4 Michel Faber – Lelieblank, scharlakenrood
Aan het eind van de negentiende eeuw weet de negentienjarige hoer Sugar zichzelf uit de goot tillen en op een bijzondere manier de sociale ladder te beklimmen.

5 William Blake – Songs of Experience (poëzie)
In het korte gedicht ‘London’ tekenen huilende mannen, bange kinderen, zuchtende soldaten en vloekende jonge hoeren het Londen van 1794.

6 Nick Hornby – High Fidelity
In een slechtlopende platenzaak in Londen probeert Rob Fleming invulling aan zijn leven te geven door lijstjes bij te houden van zijn mislukte relaties.

7 Natasha Pulley – De horlogemaker van Londen
In Victoriaans Londen voert een gevonden zakhorloge Thaniel een eigenaardige, gesloten subcultuur binnen van bijzondere uurwerken, muziek en mysterie.

8 Robert Galbraith – Inktzwart hart
Na de moord op een tekenaar dompelen twee detectives zich onder in de wereld van chatgroepen, bedreigingen en cancelcultuur die de schrijver (J.K. Rowling) zelf zo pijnlijk heeft leren kennen.

9 Zadie Smith – Witte tanden
Vier families met verschillende huidskleuren, verschillende godsdiensten en een verschillend koloniaal verleden, hebben één ding gemeen: ze wonen in een kleine buurt in Londen, waar het racisme en extremisme oplaait.

10 Elizabeth Day – Schaduwstad
De levens van een selfmade miljonair, een ambitieuze journaliste, een oudere dame en een jonge asielzoekster die alle vier met een persoonlijk verlies kampen, raken met elkaar vervlochten.

Meer boeiende boeken over Londen gelezen? Vul de lijst gerust aan in de comments hieronder. Lees ook de 10 tips voor Parijs en Oostende.

(foto: salomon10 via Wikimedia CC BY 2.0)